Može li Volkswagen da napravi respirator?

Proizvođači odjeće šiju maske ali da li automobilski koncerni preko noći mogu da počnu sa proizvodnjom respiratora, uređaja koji život znače tokom pandemije? Uprkos najavama, to je lakše reći nego sprovesti.

Američki proizvođač automobila Ford je najavio da će se uskoro uključiti u proizvodnju respiratora i zaštitnih maski. Time je firma udovoljila pozivu predsjednika Donalda Trampa da se mobilišu resursi u borbi protiv virusa.

I u Njemačkoj se razmatra da li se u proizvodnju medicinske tehnike brzo mogu uključiti firme koje nisu u toj branši. Kod sredstava za dezinfekciju, čija proizvodnja nije komplikovana, to se već desilo – više firmi proizvodi ta hemijska sredstva i besplatno ih ustupa bolnicama.

Jednostavne maske se lako prave

Tekstilna industrija proizvodi i maske za zaštitu lica, recimo firma Mey koja inače pravi donje rublje, Trigema koja se bavi sportskom odjećom ili Bianco Evento koji šije vjenčanice. One proizvode jednostavne tekstilne maske koje se mogu prati i mogu se, možda, iskoristiti u sektoru medicinske njege.

“Više puta su nas pitali da li možemo da šijemo maske”, kaže za DW vlasnik Trigeme Volfgang Grup. “Prošlog petka smo počeli sa proizvodnjom i u utorak isporučili prvih 10.000 komada.” Uskoro će firma praviti 100.000 maski sedmično.

Kako je kupovina odjeće praktično propala, Trigema je ostala bez 50 odsto uobičajenog obrta. “Tako smo imali i više kapaciteta za maske”, kaže nam Grup.

No maske zahtijevaju sertifikat kako bi se znalo gdje tačno mogu da se upotrijebe, a to može da potraje još nekoliko nedjelja. Grup kaže da mu je rečeno kako njegove maske ispunjavaju standard EN14683, što znači da ih osoblje u bolnicama može nositi pri podjeli obroka ili kupanju pacijenata.

“Ali FFP1, 2 ili 3 naravno nećemo moći da dostignemo”, dodaje Grup. Te naprednije maske filtriraju vazduh koji se udiše i prave se posebnim mašinama i od drugačijih materijala.

Ne može sve preko noći

To sve pokazuje koje su mogućnosti, ali i koja ograničenja ovako brze promjene djelatnosti. “U medicinskom sektoru se ne proizvode igračke. Postoje komplikovani regulatorni procesi koji moraju biti zadovoljeni”, kaže Niklas Kučati, poslovođa grupe za medicinsku tehniku pri Udruženju njemačkih proizvođača mašina i postrojenja.

Udruženje je na molbu Ministarstva zdravlja pitalo svoje članove ko bi i kako mogao da pomogne. Kučati nam kaže da je zainteresovanost velika i da se javio trocifren broj firmi.

“Primjećuje se da svi stvarno žele da pomognu”, kaže Kučati. “Istovremeno mnoge firme imaju razumljiv interes da na drugi način iskoriste kapacitete koji su postali slobodni zbog korona-krize.”

No pokazuje se da se ne može sve napraviti tako brzo i lako kao maske ili sredstva za dezinfekciju. “Nije realno očekivati da Folksvagen sutra počne da prozvodi respiratore”, smatra Kučati. “Ali možda je realno da Folksvagen u roku od nekoliko sedmica pomoću 3-D štampača proizvodi pojedine dijelove za respiratore, koje trenutno uobičajeni ponuđači ne mogu da isporuče.”

Naš sagovornik dodaje da, upravo jer je branša tako komplikovana i jer su potrebne razne dozvole, veća šansa leži u tome da etablirani proizvođači povećaju proizvodnju.

No i prije krize zbog pandemije su mnogi proizvođači automobila mozgali kako da se uključe u proizvodnju medicinske tehnike. “Mi im uvijek kažemo: računajte da će trajati godinama dok se ne etablirate u toj branši.”

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU