Možete li se zaraziti koronavirusom nakon što se vakcinišete?

Cjepivo protiv koronavirusa smanjuje rizik od zaraze, no i dalje je potrebno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera koje uključuju nošenje maske i održavanje fizičke distance

Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu (UCSD), Los Angelesa (UCLA) i Jugozapadnog medicinskog centra sa Sveučilišta Texas (UTSMC) analizirali su podatke iz zdravstvenih kartona cijepljenih zdravstvenih radnika kako bi utvrdili koliko njih se nakon cijepljenja zarazilo koronavirusa.

UCSD i UCLA otkrili su da se samo sedam od 28.184 osoba zarazilo koronavirusom nakon cijepljenja. Podaci koje su prikupili istraživači s UTSMC-a utvrdili su da su se samo četiri od 8.121 cijepljenih zdravstvenih djelatnika zarazila koronavirusom.

Na temelju rezultata nakon ispitivanja cjepiva, znanstvenici su već znali da postoji mogućnost da se cijepljenje osobe zaraze koronavirusom, no ovi skupovi podataka pokazali su u kojoj se mjeri to događa.

U obje studije pokazalo se da je dio djelatnika bilo pozitivno na covid-19 prije nego što su primili drugu dozu cjepiva. Istraživači s UCSD-UCLA navode da su ovi rezultati ohrabrujući i da pokazuju učinkovitost cjepiva i izvan kliničkih ispitivanja.

Dr. Francesca J. Torriani, specijalistica za zarazne bolesti na UCSD-u koja je vodila kalifornijsku studiju, napominje da, iako su ove vijesti ohrabrujuće, ljudi još uvijek trebaju biti oprezni. Poziva građane da i nakon cijepljenja nose maske kako bi se zaštitili od virusa, prenosi PopSci. (N1)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU