20 C
Sarajevo
Utorak, 5 srpnja, 2022

  Muamer Bandić: Potpisivanjem Operativnog protokola olakšali smo postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti

  U Sarajevu je danas potpisan Operativni protokol o elektronskoj razmijeni podataka između Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije. Protokol su potpisali direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, mr. Muamer Bandić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, Zoran Martinović, a Operativni protokol se odnosi na provođenje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije, odnosno Republike Srbije kao nasljednice SR Jugoslavije, o socijalnom osiguranjuu dijelu koji se odnosi na oblast nezaposlenosti.

              „Cilj Operativnog protokola jeste olakšati elektronsku razmjenu podataka i dokumenata neophodnu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti za državljane obje zemlje, a protokol će se primjenjivati od 1.6.2022. godine. Ovo je jedan implementirajući akt koji će nam omogućiti efikasno sprovođenje navedenog Sporazuma, te olakšati građanima pravo da dobiju novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti za sav onaj radni staž koji su proveli u inostranstvu, u ovom konkretnom slučaju u Republici Srbiji“, saopštio je mr. Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, nakon potpisivanja protokola.

  „Obzirom da je prvobitni Protokol potpisan 2011. godine i da je u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, kao zemljama ugovornicama, u međuvremenu, došlo do izmjene dijela zakonskih propisa u oblasti zapošljavanja, sve je to vremenom dovelo do neujednačene prakse kod primjene pojedinih odredbi Protokola. Zbog toga smo se odlučili da revidiramo postojeći dokument kako bi građani obje države mogli da nastave ostvarivati prava na novčanu naknadu  u slučaju nezaposlenosti“, pojasnio je direktor Bandić.

  „Konkretno, sadašnjim Protokolom jasno smo definirali neophodnu dokumentaciju kojom se dokazuje staž osiguranja navršen u državama ugovornicama, te smo precizirali koji će se dokumenti koristiti prilikom dostavljanja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu“, rekao je Muamer Bandić.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Rahela
  Rahelahttp://www.tnt.ba
  Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU