Muke putnika, uništena Autobuska stanica i veliki gubitak dobiti posljedice nezakonite jednogodišnje blokade

muke putnika, uništena autobuska stanica i veliki gubitak dobiti posljedice nezakonite jednogodišnje blokade

Prošla je godina dana otkako je dio radnika Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica na nagovor Sindikata i pojedinih političkih subjekata izvršio nelegalnu blokadu Autobuske stanice. Tačno 31. decembra 2019. godine obustavljanjem redovnih gradskih i prigradskih linija, nasilnim putem parkiranjem autobusa na ulaz i izlaz sa stanice, uzrokovan je saobraćajni kolaps u našem gradu, koji uprkos sudskim presudama i apelima Gradske uprave, nažalost još uvijek traje.

Kako je javnosti odranije poznato, u međuvremenu je pokrenut stečaj JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“. Preostali radnici koji posao nisu našli u drugim preduzećima, upućeni su na evidenciju Službe za zapošljavanje. Premda je Sindikat tvrdio kako je Autobuska stanica vlasništvo preduzeća i da istu čuvaju od propadanja i uništenja, istina je suprotna. Autobuska stanica je vlasništvo Grada, odnosno građana Zenice i tokom jednogodišnjeg, a i ranijeg „čuvanja“, pretrpjela je velika oštećenja.

„Nažalost, stvarno stanje daleko je od onoga što je tvrdio Sindikat. Uništena je imovina grada, pokradeni su brojni predmeti, čak imamo informaciju da su i kablovi čupani. Obzirom da se radi o imovini koja je vlasništvo Grada bit će zatražena nadoknada štete. Gradska uprava će, obzirom da je to njena imovina, a Sindikat je čuvao taj objekat, tražiti nadoknadu štete, kao i izgubljene dobiti. Formirana je komisija od inženjera, pravnika, ekonomista i građevinaca koja će u ponedjeljak ako treba i uz asistenciju policije preuzeti Autobusku stanicu i konstatirati stvarno stanje“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik je dodao i kako ničim nije doprinio ovakvom stanju u JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. i da nije odgovoran što su građani punih godinu dana bili prinuđeni u autobuse ulaziti na ulici.

„Vjerujem da ćemo i ovaj problem riješiti već prvog radnog dana u 2021. godini“, kaže gradonačelnik Kasumović.

Općinski sud u Zenici 21. decembra 2020. godine donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom pravnog lica Javno komunalno preduzeće „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica. Ispitno i izvještajno ročište u ovom postupku zakazano je za srijedu, 24. mart 2021. godine, do kada stečajni upravnik Samir Sunulahpašić treba sačiniti izvještaj o obavezama i potraživanjima preduzeća.

 Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU