MUP i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uspostavili nove mehanizme saradnje

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac potpisali su danas Protokol o omogućavanju pristupa podacima i elektronskom preuzimanju Zapisnika o saobraćajnoj nezgodi između MUP-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Cilj tog projekta je uspostavljanje jednostavnijeg sistema uvida i razmjene podataka ugovornih strana, a sve zbog bržeg i jednostavnijeg protoka informacija.

Protokol o saradnji omogućit će kontrolisani pristup pojedinim podacima iz kategorija eBolovanje i eRegresni postupak, a u praksi će se određeni podaci razmjenjivati elektronskim putem, te građani, kao i pripadnici MUP-a KS, neće više morati određenu dokumentaciju predavati u pismenoj formi.

Konkretno, uposlenici MUP-a KS koji koriste bolovanje, više neće morati donositi ljekarske doznake po zaključivanju bolovanja, nego će ih kadrovska služba MUP-a KS preuzimati elektronskim putem iz jedinstvenog zdravstvenog informacionog sistema ZZO KS.

Protokol pruža velike pogodnosti i za građane jer će se ubuduće ubrzati procedure kada se u saobraćajnim nesrećama putem regresnih postupaka vrši naplata štete od osiguravajućih društava.

Pristup informacionom sistemu će biti omogućen putem aplikacije koja ima sigurnosne elemente sa uključenim sigurnosnim slojem (SSL) i neće biti dozvoljeno bilo kakvo prekoračenje ovlaštenja ili uvida u druge resurse IT infrastrukture osim onih definisanih Protokolom.

Protokol stupa na snagu tri dana od dana potpisivanja, dok će se u punom kapacitetu primjenjivati od početka sljedeće godine, saopćeno je iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU