MUP KS će oduzimati vozila, očekuje se adekvatan odgovor Općinskog suda

Premijer KS Nihad Uk smatra da mjere koje je Vlada KS donijela, kao što je smanjenje brzine, “možda nisu najbolje iskomunicirane”, možda neće biti učinkovite i neće spriječiti ‘divljake i kabadahije’ , ali da su i druge mjere već planirane.

Vlada KS je planirala ove godine da se razmotre i realizuju obavezujuće regulative Evropske unije, a praksa i rezultati te prakse iz EU ukazuju na to da se na taj način mogu smanjiti nesreće u saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je izvijestio zastupnike Skupštine KS da je jutros održan sastanak predstavnika svih resora i koordinatora MUP-a KS sa predstavnicima sudova. Zaključeno je da će MUP KS nastaviti s oduzimanjem putničkih motornih vozila, te očekuje da prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu na adekvatan način odgovori.

“Zaključak je i izvršenje novčanih kazni. Veliki broj ljudi imamo koji ne plaćaju novčane kazne, a mi nemamo pravilnik kojim se reguliše da neko bude uhapšen ukoliko se ne izvrši novčana kazna”, rekao je Katica te apelovao na Ministarstvo pravde i Vladu FBiH da što prije donese provedbeni propis.

U toku je pauza nakon koje bi zastupnici trebali razmatrati, pored ostalog, i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice, kao i Prijedlog deklaracije za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta “Sarajevsko polje“, te Prijedlog odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2023. godinu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU