MUP KSB: Zbog neplaćenih kazni počiniteljima oduzeta dva vozila

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Središnja Bosna kontinuirano provode pojačane planske mjere i radnje koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti prometa. Jedan od osnovnih ciljeva navedenih mjera i radnji jeste smanjenje broja prekršaja i krivičnih djela iz oblasti prometa, koje  sudionici u prometu čine po raznim osnovama.    

Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u kontroli vozača koji su višestruki povratnici u činjenju prometnih prekršaja, čiji iznos neplaćenih novčanih kazni se utvrđuje uvidom u ROF bazu. U takvim slučajevima, vozila se oduzimaju kao sredstvo izvršenja prekršaja, kako bi se takvi vozači spriječili u daljnjem činjenju prekršaja.

Postupajući po navedenoj problematici, policijski službenici PS Bugojno su u nedjelju, 25.02.2024. godine, oko 23:40 sati, u mjestu Vrbanja, općina Bugojno, izvršili kontrolu vozača E.O. rođen 1988.godine iz Bosanske Krupe, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Peugeot. Tom prilikom je utvrđeno da E.O. ne posjeduje važeću vozačku dozvolu, dok registarske oznake ne odgovaraju navedenom vozilu. Provjerom u ROF bazi utvrđeno je da je isti višestruku povratnik u činjenju prometnih prekršaja, za koje ima neplaćenih novčanih kazni u iznosu od čak 55.264,60 KM, zbog čega mu je predmetno vozilo oduzeto.

Istog dana, oko 22:45 sati, policijski službenici PS Travnik su u mjestu Turbe, općina Travnik, izvršili kontrolu vozača M.R., rođen 1977. godine, iz Travnika, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Chevrolet. Tom prilikom je utvrđeno da je navedeno vozaču već oduzeta vozačka dozvola, a provjerom u ROF bazi je utvrđeno da je isti višestruku povratnik u činjenju prometnih prekršaja, za koje ima neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 2.646,4 KM, zbog čega mu je predmetno vozilo oduzeto.

Važno je napomenuti da je navedenom vozaču u proteklih 7 dana oduzeto još jedno vozilo zbog neplaćenih novčanih kazni.

U suradnji sa nadležnim organima, protiv navedenih vozača se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Važno je napomenuti da su službenici policije u tijeku 2023.godine oduzeli 124 vozila višestrukim povratnicima zbog neplaćenih novčanih kazni, dok je od strane nadležnih sudova vraćeno 68 takvih vozila.

Ovakve i slične aktivnosti službenici policije nastavljaju i u narednom periodu, kako bi se u što većoj mjeri doprinijelo poboljšanju stanja sigurnosti prometa na području Kantona Središnja Bosna.

MUP SBK/KSB

IZVOR: www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU