15.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

MUP SBK rasvijetlio djelo zloupotrebe bankovne kartice/ Zaštitar u banci ukrao podatke penzionerke

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa policijskim službenicima PS Busovača uspješno su rasvijetlili zloupotrebu bankovne kartice, kojom prilikom je oštećena penzionerka iz Busovače.

Naime, u PS Busovača zaprimljena je prijava u kojoj je oštećena penzionerka navela da je prilikom korištenja bankovne kartice uočila nedostatak novčanih sredstava na njenom računu, koji je otvoren u jednoj od komercijalnih banaka.

Odmah po zaprimanju prijave službenici policije su pristupili poduzimanju mjera i radnji na rasvijetljavanju prijavljenog krivičnog djela. Tom prilikom je utvrđeno da je jedan od radnika zaštitarske agencije koja pruža usluge osiguranja banci u kojoj oštećena ima otvoren račun, iskoristio trenutak nepažnje i od iste neovlašteno uzeo podatke sa bankovne kartice.

Zloupotrebu podataka navedene penzionerke, kao i određenog broja drugih klijenata banke, osumnjičeni je izvršio na način da je bez njihovog znanja i saglasnosti putem interneta izradio „lažne“ korisničke račune za sudjelovanje u internet igrama na sreću, te u više navrata izvršio uplate na račun jedne od sportskih kladionica. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta u iznosu preko 1.500,00 KM.

Tokom kriminalističke obrade osumnjičeni zaštitar A.N. rođen 1987.godine, u potpunosti je priznao izvršenje predmetnog krivičnog djela i protiv istog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Koristimo ovu priliku da upozorimo sve korisnike bankovnih kartica da obrate pažnju na zaštitu ličnih podataka, kako bi spriječili eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU