Musa: U 24 sata testirano 147 novih uzoraka i potvrđen 21 slučaj zaraze

U posljednja 24 sata testirano je 147 novih uzoraka i potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH – kazao je večeras na pres-konferenciji u Sarajevu član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Fedracije BiH Sanjin Musa. 

Musa ističe da je devet novih slučajeva potvrđeno  u Tuzlanskom kantonu, šest u Zapadnohercegovačkom , tri u Kantonu Sarajevo, dva u Unsko – sanskom i jedan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– U Federaciji BiH do sada je testirano 737 osoba, a kod  95 je potvrđen koronavirus. Najviše slučajeva registrovano je u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (33), u Zapadnohercegovačkom registrovano je 17, Kantonu Sarajevo 13, Tuzlanskom kantonu devet, Zeničko – dobojskom  i Unsko – sanskom kantonu po osam, Bosanskopodrinjskom  pet, dok je u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu registrovan po jedan slučaj. Potvrđeno je i pet smrtnih ishoda – rekao je Musa.   

Dodaje da su nova grupiranja potvrđena u posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona, gdje je potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi, a osim toga uvezena su dva nova slučaja u Tuzlanskom kantonu i Zapadno – hercegovačkom kantonu, dok su novi slučajevi, koji nisu dio ranijih grupiranja, detektovani u Uunsko – Sanskom kantonu. 

Na osnovu dosadašnje analize, kod dva posto slučajeva riječ je o asimptomatskoj infekciji, blagi slučajevi su činili 81 posto, umjereno teški devet posto, a teška klinička slika zabilježena je kod osam posto pacijenata.  

Uskoro video !!!

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU