Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure

Muslimani širom svijeta, kao i u Bosni i Hercegovini, danas obilježavaju Dan ašure. Na ovaj dan priprema se jedinstveno jelo koje se može sastojati od 7 do 77 sastojaka i naziva se ašura.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. dan mjeseca muharrema 1444. godine po hidžretskom kalendaru obilježava se kao Dan Ašure ili Jevmu-ašura. Jevmu-ašura ove godine pada u petak, 28. juli 2023. godine.

Dan ašure simbolizira zajedništvo i dijeljenja dobra među ljudima, stoga se ašure dijeli među rodbinom, prijateljima i komšijama.

Dan ašure je dan kada je poslanik Musa a.s. s Izraelcima prošao kroz Crveno more te je poslanik Nuh a.s. završio plovidbu svojom barkom nakon velikog potopa.

Poslanik Nuh je nakon izlaska s barke pripremio jelo za sve ljude na barci, a poslanik Muhammed a.s. je kazao da ko opskrbi svoju porodicu na Dan ašure, da će i njega Allah opskrbiti tokom čitave godine.

Najčešće korišteni sastojci:

Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica. Sastojci koje ćete koristiti za pravljenje ašure su proizvoljni, pa je možete napraviti po svom ukusu.

Sastojci: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…

Začini: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, vanilin šećer…

Kako pripremiti ašuru:

Namirnice koje se duže kuhaju, poput žitarica, pripremite dan prije te ih pohranite u frižider. Na dan pripreme ašure skuhajte voće i sve zajedno prokuhajte.

Sastojke po želji sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodajte još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhajte.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU