13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Muzičko udruženje “Gamba”: Prilika za mlade muzičke talente

Muzičko udruženje “Gamba” osnovano je u Zenici prije nekoliko mjeseci. Cilj im je okupiti što više djece, omladine, ali i odraslih koji žele naučiti svirati određeni instrument ili pjevati.

Za ovo kratko vrijeme otkada udruženje postoji već su ostvareni određeni rezultati, što svakako raduje predsjednicu udruženja i daje joj dodatni motiv za rad sa djecom, ali i odraslih jer postoji već iskazan interes pojedinaca da nauče svirati određene instrumente.

Imali smo jedan internacionalni nastup u Trogiru gdje je naša učenica Nadja Hasanbašić nakon manje od dva mjeseca naučila svirati čelo i svirala na koncertu, imamo isto manje učenika od četiri i pet godina, a nedavno nam se jedan čovjek javio da želi naučiti svirati gitaru jer nije imao priliku kao mlad“, kaže Belma Kubat, predsjednica Muzičkog udruženja „Gamba“.

Prema mišljenju naše sagovornice svi trebamo naučiti svirati neki instrument.

Razvijamo naš mozak, našu inteligenciju, prije naučimo i matematiku i jezike. Korisno je i zbog motoričkih funkcija jer djeca moraju koristiti i konstantno razmišljati šta se dešava, gdje se svira, a pogotovo u početku kad mali uče po sluhu da sviraju i uče sa crtanjem i pisanjem razne note što je njima mnogo lakše nego nama odraslima“, smatra naša sagovornica.

Pored klasične muzike, u udruženju sa djecom rade i modernu muziku, nedavno su članovi ovog udruženja snimili cover pjesme Dance monkey.

U suštini to nam je bitno da djeca izađu iz okvira, da izraze oni svoju kreativnost da kroz muziku nauče plesati, pjevati i svirati što su imali priliku kroz snimanje ovog spota da nauče, a isto tako želimo da djeca napreduju, da nauče nešto novo. Često koristimo košarku i muziku, to nam je bitno da djeca nauče koliko je sve usko povezano i sport i matematika i fizika“, kaže na kraju Belma Kubat, predsjednica Muzičkog udruženja „Gmaba“.

Jedan od polaznika ovog udruženja je i mladi Ali Pivić, koji pored klavira svira i violončelo.

Ja sam htio da sviram klavir i mama me upisala kod profesorice Belme i sad sam tu“, kaže ovaj dječak.

Svi oni koji žele biti dio ovog udruženja mogu na Faceboook-u potražiti stranicu Muzičkog udruženja „Gamba“ ili ih posjetiti u prostorijama koje se nalaze u Domu mladih na Jaliji. (N. G.)

The post Muzičko udruženje “Gamba”: Prilika za mlade muzičke talente appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU