Na današnji dan prije 43 godine umro Josip Broz Tito

Prije 43 godine, 4. maja 1980, umro je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio jedan od vođa Pokreta nesvrstanih zemalja. Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti, a umro je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, u 15.05 sati.

Nekoliko godina su se 4. maja u 15.05 oglašavale sirene, prevoz bi stao, a građani Jugolsavije gdje god su se zatekli stajali bi mirno i Titu bi odavali počast šutnjom.

Četrdeset i treća godišnica Titove smrti biće danas obilježena u Kući cvijeća u Beogradu gdje je sahranjen, u Kumrovcu, u Hrvatskoj, u kojem je rođen i na još nekoliko mjesta, ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama. Titov grob, Kuću cvijeća, koja je u sastavu Muzeja Jugoslavije na Dedinju, od sahrane do sada je posjetilo oko 20 miliona ljudi.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz cijelog svijeta, predsjednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. maja, kao “Dan mladosti”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU