Na Docu kod Travnika proslavljen sveti Anto


Danas Katolička crkva slavi blagdan sv. Antuna opata, Antuna Velikog ili Antuna Pustinjaka, a svečano je bilo i na Docu kod Travnika, gdje je slavljena sveta misa.

Katolička crkva danas slavi blagdan svetoga Antuna opata, poznatog kao Antun Veliki ili Antun Pustinjak, koji je prepoznat kao ‘otac monaštva’ i pionir pustinjaštva.

Poznat u narodu kao ‘zimski sv. Anto’, vjernici ga pažljivo razlikuju od sv. Antuna Padovanskog, čiji se blagdan obilježava 13. lipnja.

Na Docu kod Travnika proslavljen sveti Anto Na Docu kod Travnika proslavljen sveti Anto Na Docu kod Travnika proslavljen sveti Anto Na Docu kod Travnika proslavljen sveti Anto Na Docu kod Travnika proslavljen sveti Anto

Sveti Antun Pustinjak je već u ranim godinama života ostao siroče. Sa 18 godina, inspiriran Isusovim savjetima o savršenom životu koje je čuo tokom Svete Mise, donio je odluku posvetiti se duhovnom životu. Podijelio je svoje bogatstvo siromasima i pridružio se zajednici samotnjaka u pustinji.

Kroz povijest, sveti Antun je često bio prikazan u umjetnosti sa domaćim životinjama, posebno sa svinjama, zbog toga su ga vjernici tražili za zaštitu i pomoć u čuvanju blaga. Ovo ga je učinilo zaštitnikom domaćih životinja.Danas, na njegov blagdan, katolički vjernici diljem svijeta mole se sv. Antunu Pustinjaku, tražeći njegovu pomoć i zaštitu za svoje gospodarstvo i domaće životinje

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU