-11.2 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Na Grenlandu stanje koje se očekivalo tek 2070. godine

  Grenland je poznat po svojim lednicima, ali u posljednjih mjesec otok se topi dosad nezabilježenom brzinom, a buknuli su i požari.

  Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina, ali do posljednje sedmice jula topljenje je dostiglo nivo koji su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu i to po najpesimističnijem scenariju, prenosi Tanjug.

  - Oglašavanje -

  Ledena ploča Grenlanda izgubila je 1. augusta 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači 1950. počeli mjeriti topljenje, tvrdi Washinton Post.

  Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak.

  Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje nivoa mora progutalo bi obalske gradove širom svijeta.

  Otapanje na 90 posto površine Grenlanda
  Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava se u augustu, a vrhunac topljenja bilježi se u julu.

  Međutim, brzina topljenja ove godine premašila je rekorde.

  Od 30. jula do 3. augusta otapanje je zabilježeno na 90 posto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom pet dana.

  Ekstremno topljenje uslijedilo je tokom najtoplijeg mjeseca u historiji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

  Slično natprosječno topljenje zabilježeno je u Švicarskoj, gdje su ledenjaci izgubili 800 miliona tona leda tokom toplotnih talasa u junu i julu.

  Na Aljasci je, također, u julu zabilježeno rekordno otapanje leda.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO