23.8 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Na hadž iz BiH putuje 996 osoba

  U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.

  Sve buduće hadžije će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati sutra, 24. juna, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9.20 sati.

  Okupljanje hadžija zakazano je za 6.00 sati u Džamiji kralja Fahda.

  Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

  Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić za Agenciju MINA je izjavio da su pripreme protekle u najboljem redu.

  „Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će ujutru dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na Aerodrom“, kazao je Hadžić, dodavši da je grupa od četiri člana Organizacionog tima već otputovala u Medinu, kako bi izvšili potrebne pripreme za dolazak hadžija iz Bosne i Hercegovine.

    Sutra sunčano,u večernjim satima naoblačenje s kišom,pljuskovima i grmljavinom

  Hadžić je istakao da su tokom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžskih obreda.

  „U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije“, objasnio je Hadžić.

  Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

  „Cijela ekipa je spremna i mi smo sutra, ako Bog da, u Medini. Islamska zajednica je uložila maksimalan napor da putovanje na hadž bude što ugodnije za naše hadžije i kako bi se vratili zadovoljni s ovog značajnog puta“, naveo je Hadžić.

  Na kraju je naglasio da veliki broj zainteresiranih hadžija svjedoči povjerenju u Islamsku zajednicu.

  „Broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj onih koji su bili na čekanju, potvrdio je veliko povjerenje muslimana u domovini, ali i van domovine, u Islamsku zajednicu. Mi ćemo učiniti sve da to povjerenje i opravdamo“, poručio je Hadžić. (kraj)

    Novi pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova Bosnalijeka

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Rahela
  Rahelahttp://www.tnt.ba
  Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU