Na manifestaciji ‘Odbrana BiH – Igman’ očekuje se oko 20.000 ljudi (VIDEO)

Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019”, koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve koji su branili državu BiH, bit će održana 1. i 2. augusta.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, direktor Fonda memorijala KS Suad Zijadić i generalni sekretar manifestacije Hamdija Hasanović predstavili su danas na pres-konferenciji program manifestacije te istakli da je cilj čuvati i njegovati kulturu sjećanja na šehide i poginule borce, kao i sve branioce, te slati poruku istine o časnoj odbrani BiH.

– Na ovaj način želimo da zahvalimo svima onima koji više nisu sa nama, a to su najhrabriji sinovi i kćeri ove zemlje, koji su svoje živote dali da bi mi danas uživali u slobodi, miru i nezavisnosti. Ono što me posebno raduje, a to je da su tokom četiri i po mjeseca svi timovi koji su bili zaduženi za organizaciju manifestacije radili besprijekorno. Posebno me raduje što je ove godine najavljen veliki broj mladih – rekao je ministar Jusko.

Istakao je da je cilj manifestacije i mladim generacijama poslati poruku da daju sve od sebe da se u budućnosti viša nikada i nikome isto zlo ne ponovi.

-Na Igmanu ćemo imati priliku biti s predstavnicima boračke populacije iz cijele BiH. Očekuje se oko 20 hiljada ljudi. Mislim da će manifestacija biti jedna od najbolje organizovanih u proteklih više od 15 godina – kazao je Jusko.

Direktor Fonda memorijala Suad Zijadić naglasio je da se Fond bavi njegovanjem tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95 te da je u okviru njihovih aktivnosti i organizacija manifestacije “Odbrana BiH – Igman”.

– Ovo je finale svih obilježavanja koja mi imamo u toku godine i finale svih aktivnosti vezanih za njegovanje tekovina rata. Ponosni smo na činjenicu da Fond memorijala svake godine učestvuje u ovoj priči i da je jedan od nosilaca organizacije – ističe Zijadić.

Generani sekretar manifestacije Hamdija Hasanović kazao je da ona predstavlja znak zahvalnosti šehidima i poginulim borcima.

– Cilj nije samo da odamo počast poginulim, već da živi branitelji pošalju poruku da smo još uvijek u istom stroju, da branimo ono što smo svojom krvlju platili. Manifestacija se sastoji se od vjerskog, sportskog i kulturnog dijala, kao i defilea i odavanja vojnih počasti. Pripreme su u samom finišu, sve je spremno za dolazak posjetilaca na Igmanu – naveo je Hasanović.

Manifestacija će biti otvorena sutra u Memorijalnom centru Kovači, a bit će nastavljena odavanjem počasti i vjerskim programom u Ratnoj džamiji Igman, dok je u petak između ostalog planirano odavanje počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima na Igmanu, na Grkalici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači.

Na programu su i čas historije, sportske igre te defile ratnih veterana Armije i MUP-a R BiH, dok će kulturno umjetnički program biti upriličen na Velikom polju.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU