1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Na manifestaciji ‘Odbrana BiH – Igman’ očekuje se oko 20.000 ljudi (VIDEO)

  Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019”, koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve koji su branili državu BiH, bit će održana 1. i 2. augusta.

  Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, direktor Fonda memorijala KS Suad Zijadić i generalni sekretar manifestacije Hamdija Hasanović predstavili su danas na pres-konferenciji program manifestacije te istakli da je cilj čuvati i njegovati kulturu sjećanja na šehide i poginule borce, kao i sve branioce, te slati poruku istine o časnoj odbrani BiH.

  - Oglašavanje -

  – Na ovaj način želimo da zahvalimo svima onima koji više nisu sa nama, a to su najhrabriji sinovi i kćeri ove zemlje, koji su svoje živote dali da bi mi danas uživali u slobodi, miru i nezavisnosti. Ono što me posebno raduje, a to je da su tokom četiri i po mjeseca svi timovi koji su bili zaduženi za organizaciju manifestacije radili besprijekorno. Posebno me raduje što je ove godine najavljen veliki broj mladih – rekao je ministar Jusko.

  Istakao je da je cilj manifestacije i mladim generacijama poslati poruku da daju sve od sebe da se u budućnosti viša nikada i nikome isto zlo ne ponovi.

  -Na Igmanu ćemo imati priliku biti s predstavnicima boračke populacije iz cijele BiH. Očekuje se oko 20 hiljada ljudi. Mislim da će manifestacija biti jedna od najbolje organizovanih u proteklih više od 15 godina – kazao je Jusko.

  Direktor Fonda memorijala Suad Zijadić naglasio je da se Fond bavi njegovanjem tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95 te da je u okviru njihovih aktivnosti i organizacija manifestacije “Odbrana BiH – Igman”.

  – Ovo je finale svih obilježavanja koja mi imamo u toku godine i finale svih aktivnosti vezanih za njegovanje tekovina rata. Ponosni smo na činjenicu da Fond memorijala svake godine učestvuje u ovoj priči i da je jedan od nosilaca organizacije – ističe Zijadić.

  Generani sekretar manifestacije Hamdija Hasanović kazao je da ona predstavlja znak zahvalnosti šehidima i poginulim borcima.

  – Cilj nije samo da odamo počast poginulim, već da živi branitelji pošalju poruku da smo još uvijek u istom stroju, da branimo ono što smo svojom krvlju platili. Manifestacija se sastoji se od vjerskog, sportskog i kulturnog dijala, kao i defilea i odavanja vojnih počasti. Pripreme su u samom finišu, sve je spremno za dolazak posjetilaca na Igmanu – naveo je Hasanović.

  Manifestacija će biti otvorena sutra u Memorijalnom centru Kovači, a bit će nastavljena odavanjem počasti i vjerskim programom u Ratnoj džamiji Igman, dok je u petak između ostalog planirano odavanje počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima na Igmanu, na Grkalici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači.

  Na programu su i čas historije, sportske igre te defile ratnih veterana Armije i MUP-a R BiH, dok će kulturno umjetnički program biti upriličen na Velikom polju.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO