Na Pliivi grad njeguje tradiciju Igara

Ceremonija otvaranja 38.Pozorišnih/Kazališnih Igara Bosne i Hercegovine Jajce, na kojima se sa najboljim ostvarenjima susreću profesionalna pozorišta BiH održana je u Domu kulture Jajce.

Direktorica Doma kulture Jajce, koji je organizator Igara Smiljka Brtan  rekla je da je malo događaja koji tako plijene pažnju javnosti čiji se dolazak tako željno iščekuje kao što godinama čine pozorišne /Kazališne igre BiH.

– Mi Jajčani smo ponosni na tu najblistaviju zvijezdu kulturnog neba bosansko hercegovačke kulture – istakla je Brtan .

Pomoćnik ministra za kulturno – historijsko naslijeđe i kulturu u Federalnom ministarsvu kulture Predrag Mitrović je, između ostalog, rekao da su u Ministarstvu svjesni značaja ove manifestacije, te da Pozorišne igre imaju podršku.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan podsjetio je da su na hiljade glumaca bili su sudionikom predstavljanja teatarskog blaga BiH, ovdje, na sceni Doma kulture u Jajcu, a desetine hiljada posjetilaca aplaudirali su i srdačno ispraćali umjetnike kroz minulih 37 održanih Igara.

– Pred nama je 38. festivalska godina i vjerujte velika je odgovornost njegovati ovako značajnu manifestaciju kulture. Ali, mi, Jajčani, ponosni smo na naše bosansko-hercegovačke Igre i okupljanje pozorišnih umjetnika i ljubitelja pozorišta u našem gradu. Vrijednost Igara je upravo ta što oko sebe okuplja najbolje umjetnike bez obzira odakle oni bili i koliko godina imali. U Jajcu se, na jednom mjestu susreću, mladost i iskustvo – rekao je Hozan.

Načelnik Hozan prisjetio se i velikog prijatelja Igara, počasnog građanina Jajca, pokojnog Vojislava Voje Vujanovića.

– Od ovog trenutka, dragi glumci, kapije našeg grada su otvorene, ključ grada Jajca je u vašim rukama i Jajce je od ovog trenutka Vaš i grad svih glumaca, jer vama i građanima Jajca pripadaju velike zasluge za očuvanje ovog kulturnog blaga – poručio je Hozan .

A ključ grada Jajca ove godine čuvati će doajen bh. glumišta Vlado Kerošević.

– Čast mi je biti domaćin 38, Igara u kraljevskom, stonom, avnojevskom, na Plivi gradu. Ovo je čast koja se ukazuje glumcima i ostalim  teatarskim umjetnicima u jesen života i profesije. Kada se svodi bilansa života i umjetničke karijere. Ono što može istinski obradovati je čast da glumac ne glumi već da bude kralj, prvostolnik ili načelnik općine makar heftu – rekao je Kerošević .

Kereošević se prisjetio da je još s amatreskom predstavom nastupao u Jajcu i da je Jajce zalužno i za njegovu glumu ali i za brak sa kolegicom Milicom Kerošević

Kerošević je rekao da su Igre u Jajcu bile i više od igre. Bile su nadigravanje ,a kad bi se dobila nagrada u tom nadigravanju u Jajcu  za to se znalo i van BIH. To se poštovalo.

– Jajce opstaje i prkosi teškim vremenima. Pa i kad je kontinuiet Igara zbog rata bio prekinut, Jajčani i Jajčanke nisu dali Igre. Ovo je grad koji otvara svoje kapije glumcima, i ostalim umjetnicima,jer na Plivi grad njeguje tradiciju  Igara-rekao je Kerošević.

A nakon što je ovogodišnji čuvar kapija kraljevskog grada Jajca rekao “glumci su došli” začule su se fanfare i Igre su mogle da počnu.

Prva predstava koju je publika u Jajcu moga da vidi na ovogodišnjim Pozorišnim /Kazališnim igrama bila je “Zečija rupa” Davida Lindsaya Abairea u režiji Lajle Kaikčije Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Tokom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u takmičarskom programu da pogleda predstave: “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), ” “Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i “Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).A očekuje je i bogat prateći program.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU