Na proslavi Nove godine će vam smjeti doći samo članovi 2 porodice?

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez danas je u intervju za Faktor govorio o mogućim mjerama za novogodišnje praznike.

On je rekao da mjere koje su na snazi na području Federacije BiH, će najvjerovatnije i u narednom periodu ostati na snazi.

Te mjere ne dozvoljavaju vrste slavlja koje su inače sastavni dio novogodišnjeg ugođaja.

– Ko god se u ovom trenutku bavi organiziranjem novogodišnjih slavlja ili će to uraditi u narednim danima, krši mjere zaštite od širenja COVID-19. Ako bude takvih pojava, to je posao za MUP i nadležne inspekcije – dodaje Čerkez.

Građane Federacije BiH je pozvao da budu disciplinovani i da se u narednom periodu masovnije ne okupljaju ni u stanovima.

– Mnoge zemlje već su uvele mjeru da se u stanu ne mogu okupiti više od dvije porodice. Imamo još vremena do Nove godine, to je mjera koja se uvijek može uvesti, i mi to imamo u vidu – kaže Čerkez.

Član Kriznog štaba FBiH poziva mlade da u narednom periodu pokažu, ne samo individualnu, nego i društvenu odgovornost.

– Društvena odgovornost je nešto što podrazumijeva da svi brinemo, ne samo o sebi i nekom vlastitom zadovoljstvu koje će trajati jedan dan, nego i o drugima, članovima svoje porodice, prijateljima. Dugo živimo u pandemiji i svi već napamet znamo rizike i načine prenošenja COVID-19. Nije potrebno samo apelovati i donositi naredbe, mislim da je vrijeme da pokažemo i svijest, neka predstojeći novogodišnji praznici budu prilika za to – istakao je Čerkez.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU