Nadomak Novog Travnik/ Georadarsko snimanje nekropole stećaka Maculje

Nekropola stećaka “Maculje” kod Novog Travnika nije najpoznatija nekropola, ali je definitivno jedna od najljepših u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Na ovoj nekropoli stećaka obavljeno je georadarsko snimanje koje bi trebao otkriti ima li još stećaka, grobnica ili nečeg drugo na dubini do 20 metara u zemlji. Snimanje je izvršila ekipa Katedre za arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu, čiji voditelj Adnan Kaljanac kaže kako nalazi tek trebaju biti očitani i da je ovo tek prva faza. Ovdje su živjeli naši preci, stanovnici zapadnog Balkana koji su tu bili od prapovijesti do srednjeg vijeka, rekao je Kaljanac.  Domaćin je gostima iz Sarajeva bio Džemil Jakić, city site menadžer Općine Novi Travnik za stećke.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/467782941107001

Narodna tradicija dala je nekropoli ime Kameni svatovi.

Kružilo je nekoliko legendi vezanih za ovu nekropolu, ali su vremenom sve izblijedile i umrle zajedno sa predhodnim generacijama. Zadržale su se samo dvije legende koje još možete čuti od starijih koje ih brižno čuvaju i koriste svaku priliku da ih nekome ispričaju. Jedna, poznatija, kaže da je ovaj prostor i prije dolaska Rimljana bio naseljen i da se upravo za tadašnje stanovnike veže sljedeća priča:

Svatovi su krenuli iz veoma udaljenog mjesta po nevjestu. Nakon dugog hoda, odlučili su da se odmore na mjestu gdje su današnji stećci. Vrijeme je bilo toliko hladno da su se tu skamenili, pa su ti spomenici nastali upravo tada, na tom mjestu, u znak sjećanja na njih. Poslije toga, kako legenda govori, nastupile su velike hladnoće i zime što je uzrokovalo iseljavanje stanovništva sa ovog prostora.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU