Najavljene aktivnosti: Mladi Romi i Romkinje žele biti ravnopravan dio društva

Više od 70 mladih Roma i Romkinja u protekloj je godini učestvovalo u brojnim radionicama i uličnim akcijama. U svim ovim aktivnostima mladi su otvoreno govorili o svojim problemima, nudili rješenja za njih, međusobno se upoznavali, a potom su stečeno znanje prezentovali građanima Tuzle kroz provedene ulične akcije.

”Najvažniji cilj je bio da se organizuju da imaju zajedničku viziju za budućnost. Jednostavno… došli smo do toga da su se oni organizovali i da će nastaviti aktivnosti i u narednom periodu. To nam je glavni cilj da mladi Romi preuzmu i odgovornost i obaveze kako bi se što lakše integrisali u bh. društvo,” rekao je Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Euro Rom.

U svim radionicama učešće je uzela i Nevresa Mujić. Kaže, u svim aktivnostima su učestvovala i neromska djeca što je posebna vrijednost ovog projekta jer je to najbolji način za borbu protiv predrasuda i stereotipa.

”Na radionicama smo jačili svoje kapacitete, družili smo se i stekli nova znanja, ovdje smo danas na okruglom stolom i to znači da smo završili sa ovim aktivnostima i radionicama. Poruka za ostale… želimo da i drugima kažemo da ojačaju svoje kapacitete i da nastavimo dalje sa radionicama” – kaže Nevresa.

Mladi su sada spremni za nastavak aktivnosti jer je uveliko vidljiv njihov napredak nakon godinu dana rada.

”Kada smo tek počeli sa djecom raditi određene aktivnosti bilio su povučeni. Imali su strah od komunikacije sa drugima, ali sada komotno razgovoraju o problemima i daju prijedloge za rješenja određenih problema i to je veliki napredak,” kaže Jusić.

Napredak se ogleda i u pokretanju Kluba mladih Roma

”Aktivnosti i pravci u kojem će ići Klub mladih Roma jeste uključivanje mladih i dovođenje mladih na mjesta gdje se odlučuje i govori o mladima. Smatramo da kada se govori o mladima to treba da govore mlade osobe, a ne one koje to nisu.. nisu u tom rangu,” rekao je Vahid Beganović, predsjednik Udruženja ”Klub mladih Roma”.

Mladi će od sada, istaknuto je na okruglom stolu, svoje probleme otvoreno iskazivati dok će nuditi i rješenja za njih. Fokus će također biti i na obrazovanju mladih Roma, a pozitivni koraci u tom pravcu već se bilježe: trenutno srednju školu u TK pohađa više od 100 učenika romske nacionalnosti. U konačnici, integracija u društvo je preduslov, kažu naši sagovornici, za napredak ne samo romske populacije nego cijele drža

SLONTV

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU