Problemi poput nezaposlenosti, siromaštva i korupcije na marginama agende bh. političara

Dok se domaći političari bave sami sobom i zapaljivim retorikama na margini ostaju problemi građana i cjelokupnog društva. Visoka stopa nezaposlenosti, siromaštva, korupcije. Možemo li očekivati da će se političari konačno obračunati sa problemima, a ne jedni sa drugima?

Bosna i Hercegovina najgora je u regionu po indeksu percepcije korupcije za prošlu godinu. Prema objavi mreže World of Statistics, treći smo na svijetu po stopi nezaposlenosti. Imamo najveću stopu nepismenosti u regiji. U javnim kuhinjama hranimo gotovo 18 000 ljudi.

Više nego dovoljno razloga da se uhvate u koštac sa problemima. No, političari i dalje 80% vremena provode baveći se nacionalnim pitanjima dodatno podgrijavajući tenzije. S druge strane, naglašava naša sagovornica, 80% građana kao stvarne probleme navodi uslove života, nezaposlenost, problem korupcije, lošu ekonomsku situaciju, pa čak i bezbjednosnu.

IVANA MARIĆ, politička analitičarka

“Problem je u tome što smo nasjeli na priču političara o tome da nam se prodaju kao nacionalni zaštitnici, a ne naši zastupnici građana vlasti koja će se boriti za konkretne problem građana, njihovo rješavanje, a ne za imaginarne izmišljene problem koji njima osiguravaju još jedan mandate, a građani ništa od toga nemaju”.

MILICA PRALICA, Udruženje građana “Oštra nula”

“Oni imaju tu jednu monetu kako komuniciraju da bi zadovoljili svoje glasačko tijelo koje izlazi na izbore koje glasa za njih i na osnovu kojih profitiraju. To je veliki problem nas u BiH. Mislim da sad treba da tražimo neku treću opciju ustvari kako kažnjavati političare za njihov nerad jer ih mi zaista skupio i preskupo plaćamo. Ali, rješenje nije odlazak iz BiH”.

Svake godine zbog loših uslova života gotovo da izgubimo jedan grad. Problem je to i drugih zemalja, ali stručnjaci se slažu da u našim prilikama nepotizam i partokratija najčešće ne ostavljaju prostor za povratnu kartu.

VLADIMIR VASIĆ, sociolog

“Mi imamo poprilično dobar sistem obrazovanja ali problem počinje onog momenta kada djeca završe fakultet, pokušaju implementirati znanje i tu dolazi onaj partijaški dio i pita se čiji si, da li si lojalan partiji itd. To je jedan od ključnih problema koje bi trebali rješavati. Međutim, običan narod to ne delegira. Mi se bavimo još uvijek dokazivanjem jednih drugima ko smo, šta smo i delegiramo prave probleme na adekavatan način”.

Političari svojim djelovanjem odaju utisak da nisu oni tu radi građana, već građani radi njih. Umjesto rješavanjem problema stanovništva, oni se bave sopstvenim interesima koje plasiraju kao opšte.

MILKICA MILOJEVIĆ, novinarka

“Imamo očigledan primjer Bistrice kod Prijedora, gdje je takvo nasilje na djelu da je to vidljivo golim okom. Ali se to i dalje tako gura i to će se gurati dok oni koji su jači to guraju, i uništit će jedno selo koje je vrlo prosperitetno, jedno od naseljenijih, gdje ima djece, ima mladih, zato što će neko uzeti million-dva eura za godinu i onda otići i ostaviti to selo uništeno”.

Neodgovorne politike kažnjavaju se na izborima. Očekivano, u društvima gdje izborni procesi nisu iskompromitovani. (BHRT)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU