Najbolje rute za odlazak na more

Koje su najbolje rute za odlazak na more ove godine otkrio je nedavno BIHAMK na svom sajtu.

Svakodnevno u BIHAMK Informativnom centru odgovaramo na upite vozača kako na najbolji i najbrži način doći do Jadranske obale. Po tradiciji, najfrekventniji granični prelaz u ljetnjim mjesecima je Doljani/Metković. 

Kako biste izbjegli višesatna čekanja na ovom prelazu podsjećamo Vas da Vaše putovanje možete učiniti ugodnijim tako što ćete izabrati druge itinerere.

Najbolje rute za odlazak na more 2022

Ukoliko putujete u Makarsku ili sjevernije predlažemo da se sa magistralnog puta M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prelaza Osoje/Vinjani Gornji.

Kada preko tog graničnog prelaza uđete u Hrvatsku možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Već nekoliko godina se ne naplaćuje prolazak ovim tunelom što ovaj put svrstava među najbolje rute za odlazak na more.

Ukoliko putujete ka sjevernom dijelu Dalmacije možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu ka Splitu i dalje.

najbolje rute za odlazak na more
Najbolje rute za odlazak na more – Putni pravac Jablanica-GP Osoje (via Blidinje, Posušje)

Ukoliko su na graničnom prelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prelaz Gorica/Vinjani Donji.

Također, prema Splitu možete i preko srednje Bosne (via Vitez, Bugojno, Livno, granični prelaz Kamensko…).

Ukoliko putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, predlažemo Vam da koristite granične prelaze: Gabela Polje, Bijača, Zvirići ili Crveni Grm.

najbolje rute za odlazak na more
Najbolje rute za odlazak na more Granični prelazi Gorica i Osoje

Podsjećamo, na granični prelaz Gabela Polje dođete ako na par kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi Vas do ovog graničnog prelaza.

najbolje rute za odlazak na more
Najbolje rute za odlazak na more Putni pravac Višići-Gabela Polje

Na granični prelaz Bijača najlakše možete doći ako se sa magistralnog puta M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom).

Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja Vas vodi do graničnog prelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM). 

Istu cestu koristite i ako želite na granični prelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće (sve je označeno putokazima i lako je se snaći).

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru možete koristiti granične prelaze Trebimlja/Čepikuće ili Ivanica/Donji Brgat. Za one koji ne znaju, do graničnog prelaza Trebimlja/Čepikuće se dolazi preko Stoca, Ljubinja i Ravnog.

najbolje rute za odlazak na more
Najbolje rute za odlazak na more Putni pravac Stolac-GP Trebimlja/Čepikuće

Stolac-Neum 36 km

Najveći broj vozača se raspituje za magistralni put Stolac-Neum.

 U toku su završni radovi na ovom putnom pravcu, a potpuni završetak radova i puštanje ovog putnog pravca u punom profilu planiran je do kraja ovog mjeseca.

PUTOVANJE U CRNU GORU

U zadnjih nekoliko godina znatno je povećan broj građana koji godišnji odmor provodi u Crnoj Gori. Najkraći put iz Sarajeva za Podgoricu je preko graničnog prelaza Hum/Šćepan Polje.

Oni koji su već koristili ovaj putni pravac znaju da je zadnjih 14 kilometara prije granice u lošem stanju i da je zbog pokrenutog klizišta na tom dijelu puta dozvoljen saobraćaj samo putničkim vozilima.

Mi preporučujemo korištenje graničnih prelaza: Deleuša, Klobuk ili Zupci.

najbolje rute za odlazak na more
Najbolje rute za odlazak na more Granični prelazi: Deleuša, Klobuk i Zupci

威而鋼 trong>Napominjemo da je do kraja septembra privremeno otvoren i granični prelaz Krstac (Gacko-Nikšić).

Ukoliko putujete u Albaniju preko ovih graničnih prelaza dođete do Podgorice, zatim preko mjesta Tuzi dođete do Skadra, a onda put nastavljate prema Draču i ostalim turističkim mjestima u Albaniji.

Bitno je napomenuti da su u svim ovim zemljama ukinute sve epidemiološke mjere zbog Covid 19.

U Crnu Goru i Srbiju državljani Bosne i Hercegovine i dalje mogu putovati sa ličnom kartom, dok je u ovim zemljama za djecu obavezno posjedovanje pasoša.

Prije nego krenete na put provjerite da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju i na vrijeme se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima

To uvijek možete uraditi i pozivom na broj Informativnog centra BIHAMK-a 1282 i biranjem opcije 3. Za pozive iz inostranstva pozovite +387 33 282 100 (opcija 3).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU