20 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

NAJKRAĆA I NAJMOĆNIJA MOLITVA Trebate je izgovarati svaki dan vodeći računa o jednoj stvari

Postoje razne molitve koje pravoslavni vjernici praktikuju, kao što su jutarnje, večernje, majčina molitva, kao i molitve u svako doba dana, Bogorodici i molitva anđelu čuvaru.

Srpski akademik Vladeta Jerotić govorio je da molitvu treba započeti s zahvalnošću: “Molitva počinje zahvalnošću. Molimo se za mogućnost da volimo, ne da budemo voljeni. Divno je biti voljen, ali je mogućnost da volimo u srži našeg bića, a srži doživljaja Boga, to je Dar.”

Najvažnije je molitvu izgovarati iz srca, jer ona bi trebala da bude lijek za dušu, a ne riječi koje ćemo izgovarati napamet i o kojima nećemo razmišljati. Vladika NikolajVelimirović govorio je: “Džaba usta puna molitve ako je srce prazno.”

Od raznih molitvi u pravoslavnoj vjeri smatra se da je jedna najsnažnija i nju vjernici najčešće praktikuju. Vrlo je kratka, ali se vjeruje da iskrenom vjerom može pomjerati planine. Riječ je o Isusovoj molitvi koja glasi: “Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj me grešnog”.

Smatra se da ovu molitvu ne morate izgovarati na određeni dan ili u određeno vrijeme, već je možete govoriti uvijek i svuda onda kada vaše srce želi i kada vam je potrebna za mir i utjehu.

BONUS VIDEO:

NAJKRAĆA I NAJMOĆNIJA MOLITVA Trebate je izgovarati svaki dan vodeći računa o jednoj stvari appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU