21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

NAJLJEPŠE SAMOUBISTVO NA SVIJETU Djevojka na jeziv način oduzela sebi život, pa ušla u istoriju – priča koja ledi krv u žilama (FOTO)

Dana 1. maja 1947. Evelin MekHejl ušla je u lift u Empajr Stejt Bildingu, otišla do osmatračnice na 86. spratu, prošla pokraj stražara i skočila. MekHejl je pala na parkirani automobil i tada ušla u anale.

Ovo svakako zvuči kao jeziva i tragična priča, međutim ono po čemu je zaslužila svoje mjesto u istoriji jeste neobjašnjiva „estetika suicida“. Ovo paradoksalno zvuči, jer naprosto, kako to da samoubistvo može biti „lijepo“?

Očigledno Evelin je dokazala suprotno i svojim padom u smrt, pokazala da ovaj čin ipak na neki bizaran način ima dozu ljepote.

Četiri minuta kasnije nakon kobnog odgađaja, student fotografije Robert Vajls snimio je jednu od najpoznatijih fotografija ikada. Slika je proglašena za „najljepše samoubistvo“.

Ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora: šta je 23-godišnju ženu natjeralo na tako ekstreman čin i zašto joj se posljednje želje nisu ispunile?

najljepše samoubistvo na svijetu djevojka na jeziv način oduzela sebi život, pa ušla u istoriju – priča koja ledi krv u žilama (foto)
foto: bettmann/corbis

Ljepota sucida: Titula „Najljepšeg samoubistva ikada“

Evelin MekHejl rođena je 20. septembra 1923. u Berkliju u Kaliforniji kao jedno od devetoro djece. Evelin je još bila mlada djevojka kada su se njeni roditelji, Helen i Vinsent MekHejl, razveli zbog problema koji su, navodno, uzrokovani depresijom njene majke. Vinsent, bankar, dobio je starateljstvo nad djecom.

Nakon završetka srednje škole, Evelin se preselila se u Džeferson, Misuri. Krajem 1944., MekHejl se preselila kod svog brata i snahe koji su živjeli u  Njujorku. Ubrzo nakon toga, zaposlila se kao knjigovođa na Menhetnu.

Dok je živjela i radila u Njujorku, Evelin je upoznala Beri Roudsa, studenta koji je otpušten iz vazdušnih snaga američke vojske. Viđali su se, a kasnije i vjerili.

Na vjenčanju Barijevog brata 1946. Evelin je bila djeveruša. Nakon ceremonije, strgnula je haljinu i rekla: „Ne želim ovo više da vidim“. Nakon samoubistva, Beri je rekao novinarima da se „zabrinula iz nekog glupog razloga jer se bojala da nije dovoljno dobra da mi bude žena. Mislio sam da sam je odvratio od te gluposti.”

Evelinine muke su kasnije potvrđene kada je detektiv Frenk Marej pronašao njenu opoštajnu poruku pored kaputa koji je ostavila presavijenim preko ograde na vidikovcu.

Poruka je glasila:

Ne želim da bilo ko u mojoj porodici ili izvan nje vidi bilo koji dio mene. Možete li me spaliti? Preklinjem vas i moju porodicu – nemojte imati nikakvu službu za mene niti sjećanje na mene. Moj vjerenik me je zamolio da se udam za njega u junu. Mislim da nikome ne bih bila dobra žena. Mnogo mu je bolje bez mene. Recite mom ocu da imam previše sličnosti sa majkom.

najljepše samoubistvo na svijetu djevojka na jeziv način oduzela sebi život, pa ušla u istoriju – priča koja ledi krv u žilama (foto)
foto: www.newspapers.com

„Ne znam koje su bile njene posljednje riječi, morala je da trči na voz“

Dan prije sudbonosnog događaja, Evelin je posjetila svog vjerenika kako bi proslavili njegov 24. rođendan. Kada je odlazila, poljubili su se za rastanak i po Berijevim riječima „bila je sretna i normalna kao i svaka djevojka koja se treba udati“.

Tada je Evelin uskočila u voz za Njuork.

„Ne znam koje su bile njene posljednje riječi meni, morala je da trči na voz nije stigla da mi kaže“, rekao je Beri kasnije novinarima.

Kada je stigla u Njujork, Evelin je napisala srceparajuću oproštajnu poruku. Zatim je oko 10:30 kupila kartu za osmatračnicu Empire Stejt Bildinga. Nekoliko trenutaka kasnije, 23-godišnjakinja je izvršila samoubistvo koje se pominje i dan danas.

Evelinino tijelo je kremirano kako je traženo u njenom testamentu.

Međutim, samo jedna želja joj nije ispunjena – njeno tijelo nije vidjela samo njena porodica već i cijeli svijet, a čuvena slika obezbijedila je Evelin mjesto u istoriji. I tako, žena koja je htjela da bude zaboravljena — ostala je upamćena zauvijek.

Dvanaest dana kasnije, 12. maja 1947., Life Magazine je objavio fotografiju Roberta Vajlsa s natpisom: „Na dnu Empajr Stejt Bildinga tijelo Evelin MekHejl mirno počiva u grotesknom grobu, njeno tijelo palo je na krov automobila“.

Na fotografiji je Evelin još uvijek nosila svoje bijele rukavice i bisernu ogrlicu.

Evelinino samoubistvo kao inspiracija savremenim umjetnicima

Endi Vorhol je koristio Vajlsovu fotografiju u jednom od svojih printova pod nazivom Samoubistvo (Palo tijelo).

Spot Dejvida Bouvija iz 1993. za singl „Jump They Say“ i Radioheadov muzički spot iz 1995. za singl „Street Spirit (Fade Out)“ uključuju rekreaciju slike, s Bouvijem i Tomom Jorkom na vrhu smrskanog automobila .

Na naslovnici albuma Gilt iz 1995. godine  grupe Machines of Loving Grace , stoji kolorizovana fotografija samoubistva, dok ona na albumu Pearl Jam iz 2009. Backspacer sadrži umjetničku verziju kultne fotografije u donjem desnom uglu.

Fotografija je takođe korištena kao referenca i u filmu Stranger Than Fiction od strane lika Karen Ajfel.

Pominje se i na početku muzičkog spota Tejlor Svift „Bad Blood“, objavljenog 2015. godine.

najljepše samoubistvo na svijetu djevojka na jeziv način oduzela sebi život, pa ušla u istoriju – priča koja ledi krv u žilama (foto)
foto: prntscrn

NAJLJEPŠE SAMOUBISTVO NA SVIJETU Djevojka na jeziv način oduzela sebi život, pa ušla u istoriju – priča koja ledi krv u žilama (FOTO) appeared first on Aloonline.ba.aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU