Petak, 23 travnja, 2021

Najmlađem bh. isilovcu godina dana zatvora – TNTPortal

Bio je u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u Bate Commandosu, a u Siriji je ostao do zarobljavanja.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na godinu zatvora Hamzu Labidija zbog pridruživanja paravojnim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji.

- Oglašavanje -

Presuda je izrečena nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivnje kojeg je Labidi, na inicijativu svog branitelja, sklopio s Državnim tužiteljstvom.

Izricanju presude nisu prisustvovali ni optuženi niti njegov branitelj, javlja BIRN.

Presudom, koju je izrekao predsjedatelj Sudskog vijeća Nenad Šeleda, Labidiju će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 19. prosinca 2019. godine do 29. srpnja 2020. godine.

Šeleda je u obrazloženju presude naveo da je Sud imao u vidu olakšavajuće i posebne olakšavajuće okolnosti, odnosno da je optuženi kao maloljetnik otišao u Siriju.

– Sud smatra da nije mogao razmišljati na način kao odrasli čovjek od 25 godina i više, kazao je Šeleda.

Labidi je, prema optužnici, u lipnju 2014. otišao s obitelji u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju su Ujedinjeni narodi (UN) proglasile terorističkom. Kako je ranije rečeno na ročištima, Labidi je imao 15 i pol godina kada je s majkom otišao u Siriju.

U optužnici se navodi da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke skupine. Prema optužnici, bio je u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u Bate Comnandosu”, a u Siriji je ostao do zarobljavanja.

Na ročištu za razmatranje sporazuma, tužiteljica Biljana Golijanin je prilikom obrazlaganja predložene kazne rekla da su, iako je za ovo djelo propisana najmanja kazna od tri godine zatvora, za Labidija cijenjene posebne olakšavajuće okolnosti.

– Optuženi je teritorij napustio kao maloljetnik, nije imao pravo glasa, rekla je tužiteljica Golijanin, dodavši kako je Labidi u Siriji postao punoljetan, te da mu se period od punoljetstva do povratka u BiH stavlja na teret.

Labidi je šesti od sedmorice državljana BiH koji je osuđen zbog ratovanja u Siriji, a koji su deportirani u prosincu 2019. godine. Ranije su prihvaćenim sporazumom o krivnji osuđeni Armen Dželko, Emir Ališić i Muharem Dunić, dok su nepravomoćno osuđeni Jasmin Keserović i Senad Kasupović. Suđenje se još uvijek vodi protiv Milarema Berbića.

Naknada troškova postupka pada na teret proračuna, a na visinu izrečene kazne ne postoji mogućnost žalbe.

Izvor: Dnevnik.ba

Izvorni članak

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x