30.5 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Naj(ne)sretnije države na svijetu: Evo na kojem su mjestu Bosanci i Hercegovci

  Renomirana agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup objavila je svoj izvještaj o “globalnim emocijama” Gallup Global Emotions 2019.

  Gallup je prošle godine u svojim anketama pitao stanovnike 142 zemlje jesu li imali jedno od pet negativnih iskustava na dan prije nego što su ispitani: stres, zabrinutost, tugu, ljutnju ili fizičku bol. Rezultati nisu ohrabrujući, jer se pokazalo da su ljutnja, tuga i zabrinutost, od kada se vrše mjerenja, na najvišem nivou, piše Buka.

  Najsretnije države na svijetu

  Najbolje je biti stanovnik Južne Amerike, posebno Paragvaja – ova zemlja ima čak 85 bodova po Galupovom indeksu pozitivnog iskustva i zauzima prvo mjesto, a slijede Panama, Gvatemala, Meksiko i El Salvador s 83 boda. Ovakvi rezultati su, kako se navodi u izvještaju, ponajviše posljedica kulturne tradicije među Latinoamerikancima da se “gledaju pozitivne stvari u životu”.

  “Najtužnije” države na svijetu

  Nasuprot njima su sljedeće zemlje – Čad, s 54 boda prema Galupovom indeksu negativnog iskustva, a slijede Niger i Sierra Leone, te Irak i Iran.

  Možete li pogoditi gdje se nalaze BiH i zemlje regiona na ovoj listi?

  Ukupno gledajući BiH se nalazi oko sredine liste, a situacija u regionu je sljedeća.

  Po pitanju ljutnje, građani BiH ne stoje loše. Poređenja radi, najviše se ljute Crnogorci 33 posto, najmanje Hrvati 10 posto, dok je u BiH, dan prije ispitivanja, bilo ljuto 22 posto ispitanika, isto koliko i u susjednoj Srbiji, dok je u Sloveniji takvo osjećanje imalo 16%, a u Makedoniji 25 posto ispitanika.

  21% građana BiH je reklo da je tužno, što je nešto manje od prosjeka. Najtužniji u regionu su Hrvati, Crnogorci i Makedonci 22 %, dok je u Sloveniji postotak tužnih samo 16%, u Srbiji 20%, na Kosovu samo 9%.

  Po pitanju stresa, Hrvatska stoji najgore, dan ranije pod stresom je bilo 48% Hrvata, u Sloveniji je stres osjećalo 34% ispitanika, BiH 32 %, u Srbiji i Crnoj Gori 30%, Makedonije 29 %.

  I zabrinutost je najveća u Hrvatskoj – 55% Hrvata bilo je zabrinuto dan ranije, u Crnoj Gori 51%, Srbiji 45%, a u BiH 39 %.

  Po pitanju bola, BiH stoji najlošije u regionu – 32% ispitanika je nešto boljelo proteklog dana, dok je najmanje ispitanika dan ranije bol osjetilo u Sloveniji, njih 25%.

  Takođe smo i najneodmorniji. Tek nešto više od polovine ispitanika je bilo odmorno dan ranije, ali po pitanju smijeha stojimo odlično – 60% Bosanaca i Hercegovaca se dan ranije smijalo, a od zemalja bivše države, više su se smijali samo Slovenci, njih 70%. Poređenja radi, najnasmijaniji su Nigerijci – njih čak 91%.

  I uživanje je na strani bh. građana. 63% isptanih je uživalo dan ranije, nešto više ih je uživalo samo u Crnoj Gori 64%.

  83% Bosanaca I Hercegovaca reklo je da je bilo tretirano s poštovanjem dan ranije, bolja situcija je u svim ostalim zemljama regiona izuzev Hrvatske. Ovdje najbolje stoje Ekvadorci, Paragvajci, Urugvajci i Uzbekistanci – kod svih je 97% ispitanika odgovorilo potvrdno.

  Nauka i učenje nam ipak nisu jača jača strana, kao ni Hrvatima ni Crnogorcima, pokazalo je istraživanje.

  Sve u svemu, situacija u našoj zemlji je poprilično zadovoljavajuća, pogotovo kada uzmemo podatak da smo 2015. godine u istom ovom istraživanju bili među 10 “najtužnijih” država. Pripalo nam je tada neslavno 6 mjesto.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU