Najsigurnija zatvorska ustanova u regiji: Prvi zatvorenici u junu stižu u Bh. Alkatraz!

Konkursna procedura za prijem osoblja i članova uprave državnog zatvora u Istočnom Sarajevu trebala bi biti završena početkom aprile ove godine. Ova informacija potvrđena je za „Avaz“ iz Ministarstva pravde BiH koje, uz Agenciju za državnu službu BiH, vodi proceduru prijema zaposlenika.
80 miliona KM

– Ovaj zavod bit će najsigurnija zatvorska ustanova u regiji u kojoj će kaznu služiti prijestupnici koji su počinili najteža krivična djela. Nakon popunjavanja planiranih radnih mjesta, uslijedit će obuka za novozaposlene – rečeno nam je iz Ministarstva pravde BiH.

Ova ustanova, vrijedna 80 miliona maraka, koja je smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. avgusta, ali su tek krajem prošle godine započele procedure zapošljavanja, između ostalog i velikog broja zavodskih čuvara.

U Ministarstvu navode kako bi polovinom godine trebalo početi s premještanjem u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji snose kaznene sankcije u entitetskim zavodima, a koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

najsigurnija zatvorska ustanova u regiji: prvi zatvorenici u junu stižu u bh. alkatraz!

Premještanje će se raditi u skladu s planom Zavoda te materijalno-finansijskim sredstvima koja su stavljena na raspolaganje – naglašeno je.

Trenutno oko 400 osoba koje je osudio Sud BiH kaznu izdržava u entitetskim zatvorima.
Tačan broj

Ali, taj broj varira iz mjeseca u mjesec pa trenutno nije poznat tačan broj zatvorenika koji će biti smješteni u državni zatvor.

Kapacitet zatvora je oko 500 mjesta, a među prvim „stanarima“, kako se očekuje, bit će osobe koje su osuđene na višegodišnje kazne – od Zijada Turkovića do Mevlida Jašarevića.
Kompleks s deset objekata

Kompleks zatvora čini deset objekata, a u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici. Ostalo su pomoćni objekti u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, fitnes sala, radionica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU