Najveća zapljena heroina u Hrvatskoj ikad, pronađena i 62 kilograma kokaina

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrijednosti 17 miliona eura. Ovo je najveća zapljena heroina u Hrvatskoj dosad.

Zapljena je, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata.

I heroin i kokain zaplijenjeni su u Luci Ploče, u dva odvojena slučaja. Heroin je zaplijenjen u oktobru, a kokain početkom novembra 2021. godine.

Droga je bila skrivena u brodu koji je doplovio iz Južne Amerike. U pretrazi su u podnožju plovila pronađena 54 paketa namijenjena evropskom tržištu.

Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u polovici ingota nalazio heroin pakiran u ukupno 256 paketića.

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični se mini-kontejner nalazio na oko 16 metara ispod površine mora a također je otkriven uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku uz pomoć ronilaca ATJ Lučko i pripadnika Interventne policije iz Splita.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoevropskom tržištu.

Nakon opsežno provedenih krtiminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU