Nana Fata: Neću izaći iz kuće sve dok ne počnu rušiti crkvu

Najavljeno rušenje crkve s imanja Fate Orlović u Konjević-Polju, jučer je odgođeno zbog obilnih padavina. Potvrdili su nam to mještani ovog naselja.

Nema radnika

Ekipa “Avaza” posjetila je jučer Konjević-Polje, nikoga od radnika nismo zatekli kod crkve. U restoranu prekoputa okupilo se nekoliko mještana koji su došli da prate najavljeno uklanjanje objekta. Svi su zadovoljni provođenjem odluke Evropskog suda o uklanjanju crkve, za koju kažu da tu nije trebala biti ni izgrađena, jer u Konjević-Polju i okolici nema srpskog stanovništva.

Mjesni imam Sulejman Huseinović kaže da je bespravna gradnja crkve dovela do decenijskog sudskog spora i velikih briga Fate i njene porodice.

– Niko nije protiv gradnje vjerskih objekata. Ali, treba ih graditi tamo gdje ima vjernika – smatra Huseinović.

Džemal Zahirović, jedan od mještana Konjević-Polja, pita se koja je pamet i ideologija odlučila da se crkva postavi u centru bošnjačkog sela.

– Zato mi tu crkvu zovemo “inat crkva”. U razgovoru s komšijama, Srbima iz Kravice i Ježestice, saznao sam da i oni osuđuju njenu gradnju na tuđem imanju, samo ne smiju javno da kažu – rekao je Zahirović.

Dolazi u nedjelju

Zbog odgađanja rušenja crkve, i Fata Orlović, koja je trenutno, po dolasku iz Amerike, kod kćerke u Srebreniku, odgodila je do nedjelje dolazak svojoj kući u Konjević-Polju.

– Raduje me što se počela realizirati odluka Evropskog suda za ljudska prava i što je crkva u prošli četvrtak ispražnjena. Kući dolazim u nedjelju i iz nje neću micati sve dok se i posljednji grumen tog objekta ne ukloni sa mog imanja – poručila je nana Fata.

Predložena nova lokacija

Od nadležnih u bratunačkoj općini nismo mogli dobiti informaciju kad će konačno početi rušenje crkve. Načelnik općinskog Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje Pero Rankić kaže da bi odluku Evropskog suda trebale realizirati nadležne institucije BiH.

– Skupština općine Bratunac usvojila je nedavno odluku o kupovini zemljišta, bivšeg parkirališta preduzeća “Vihor” u predgrađu grada. Postoji prijedlog da se na tu lokaciji izmjesti crkva iz Konjević-Polja i izgradi spomen-obilježje – kazao je Rankić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU