Napokon udišemo čist zrak, kvalitet poboljšan u cijeloj zemlji

Usljed promjene vremenskih prilika u cijeloj zemlji došlo je i do poboljšanja kvaliteta zraka.

Prema podacima sa mjernih stanica jutros kvalitet zraka zadovoljavajući je u većini gradova koji su proteklih dana bili najzagađeniji, kao npr. Tuzla gdje je jutros Indeks kvaliteta zraka iznosio 17, te je zadovoljavajući kao i Lukavcu i glavnom gradu BiH, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 44, dok je u Goraždu Indeks kvaliteta zraka iznosio 16.

Zrak je ipak jutros umjereno zagađen u pojedinim gradovima. U Visokom i Živinicama Indeks kvaliteta zraka iznosio je 55 i 57, Jajcu 70 i Zenici, koja je jutros najzagađenija, 96.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije navode kako na području tih gradova neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Na području tih gradova neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU