23.8 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Napravljen sićušan mikrofon koji omogućuje da umjesto ušima, slušamo kožom

  Tehnologija prepoznavanja glasa sve je prisutnija u našem svakodnevnom životu, od postavljanja trivijalnih pitanja, puštanja muzike, slanja tekstualnih poruka do upravljanja GPS navigacijskim sustavima.

  Riječ je naravno o praktičnoj tehnologiji sa širokim primjenama. Međutim, da biste maksimalno iskoristili predviđene funkcije te tehnologije, morate stajati blizu uređaja i pažljivo artikulirati što želite.

  Sad probajte zamisliti što bi bilo kad bi koža na našem tijelu mogla prepoznati glasove bez upotrebe bilo kakvih uređaja?

  Profesor Kilwon Cho i dr. Siyoung Lee s Odjela za hemijsko inženjerstvo, zajedno s profesorom Wonkyu Moonom i dr. Junsoo Kimom s Odjela za mašinstvo na POSTECH-u razvili su mikrofon koji detektira zvuk primjenom polimernih materijala na mikroelektro-mehaničke sustave (MEMS).

  Novorazvijeni mikrofon pokazuje šire slušno polje od ljudskih ušiju, dok se može lako pričvrstiti na kožu uz iznenađujuće malu veličinu i tanak format. To akademsko postignuće nedavno je predstavljeno u međunarodnom časopisu o materijalima, Advanced Materials.

  Konvencionalni mikrofoni temeljeni na MEMS-u koji se koriste u mobilnim telefonima, Bluetooth uređajima i drugim uređajima sastoje se od tankih, malih i sofisticiranih struktura dijafragme. Međutim, budući da je izrađen od krutog i krhkog silicija, teško je savijati dijafragmu ili mikrofon po želji, što ometa sposobnost detekcije zvuka uređaja.

    Imate WhatsApp? Nova prevara može vam zauvijek izbrisati račun!

  Navedeni naučni tim prevladao je to ograničenje stvaranjem strukture mikrofona temeljene na MEMS-u korištenjem polimernih materijala koji su fleksibilniji od silicija i mogu se dizajnirati u bilo kojem obliku. Veličina uređaja je reda veličine četvrtine prosječnog nokta, a debljina mu je samo nekoliko stotina mikrometara. Mikrofon se može pričvrstiti na velike površine tijela ili čak na prst, a ponaša se kao prava ljudska koža.

  Prema studiji, slušna osjetljivost mikrofona veća je od ljudskog uha, dok prepoznaje okolne zvukove i glas korisnika bez izobličenja. Nadalje, može detektirati i glasne zvukove iznad 85 decibela, raspon koji uzrokuje oštećenje sluha te zvukove niske frekvencije koje ljudi ne mogu čuti.

  Kvaliteta njegove detekcije glasa usporediva je s mikrofonima mobitela ili studijskim mikrofonima. Kad je akustični senzor na koži bio povezan s komercijalnim programom glasovnog asistenta (Google Assistant), korisnik koji je testirao novi mikrofon je mogao pretraživati, prevoditi i kontrolirati uređaje bez problema.

  Novi akustični senzor ima potencijalnu primjenu u nosivim IoT uređajima za prepoznavanje glasa za Internet stvari te čovjek-stroj sučeljima. Istraživački tim planira stvoriti slušnu elektroničku kožu integracijom sa senzorima pritiska i temperature koji se mogu pričvrstiti na kožu, fleksibilnim zaslonima i drugim tehnologijama, prenosi EurekAlert.

    Meta lansirala roditeljski nadzor za Quest VR headset

  The post Napravljen sićušan mikrofon koji omogućuje da umjesto ušima, slušamo kožom appeared first on Noob.ba.

  www.noob.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttp://tntportal.ba
  TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU