NARODNA VJEROVANJA KAŽU DA JE OVO JASAN ZNAK Šta znače oluja i grmljavina na Ognjenu Mariju?

Sveta velikomučenica Marija rođena je krajem III vijeka u južnoj Anadoliji u gradu Antiohiji u vreme cara Dioklecijana. Kao jedinica neznabožačkih roditelja, Krstića se u 12. godini zbog čega je se otac odrekao. Zbog vjere u Gospoda, poslije teških muka, posječena je mačem u 16. godini. Njene mošti su čudotvorne i isceliteljne i kao takve veoma poštovane.

U narodu se vjeruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona i kao i oni spada u ognjevite svece. Slave je svi koji su imali štetu od oluja i gromova. Otuda narodna izreka koja kaže – Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u ljetinu.

Obilježava se i kao slava. Niko ne radi na ovaj dan, posebno ne žene, a smatra se i da na današnji dan i jedan posao ne može doneti sreću.

Vjeruje se da je grmljavina na ovaj dan veoma loš znak i da predskazuje glad i velike nesreće. Ukoliko pak prođe bez olujnog vremena, vjeruje su u napredak i blagostanje.

Danas se takođe, ne kupa u velikim vodama – morima, rekama, jezerima…

NARODNA VJEROVANJA KAŽU DA JE OVO JASAN ZNAK Šta znače oluja i grmljavina na Ognjenu Mariju? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU