Nasilni prosvjedi u Ljubljani zbog covid potvrda, intervenirala policija

Inače mirni povremeni prosvjedi u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše sinoć su u večernjim satima u centru grada eskalirali u nasilne, pa je policija u rastjeravanju demonstranata upotrijebila vodeni top i suzavac

Neprijavljene prosvjede organizirale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protuepidemijskih mjera vlade. One su uvedene u srijedu, a zahtijevaju covid potvrde o cijepljenosti, preležanom covidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti i rad, za prijevoz javnim transportom, odlazak u trgovačke centre, na poštu, u banku, pa i obilazak liječnika ako nije riječ o hitnom slučaju.

Policija je u priopćenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je napisao da se radilo o “reprizi” nasilnih izgreda u prijestolnici u studenom prošle godine, kad su – kako je zapisao – na njih pozivale i neke oporbene stranke ljevice.

Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se lijevi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.

Reagirao je i premijer Janez Janša, navevši na Twitteru da “vlada neće popuštati pred nikakvim pritiscima” u pogledu zaoštrenih protuepidemijskih mjera.

“Ustrajat ćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog”, naveo je Janša, dodavši kako je policija postupila po zakonu, te da tužiteljstvo i sudstvo više ne bi smjeli tolerirati prijetnje i nasilje nego pokretati postupke.

Nasilje i izgrede pred zgradom parlamenta osudio je i predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič koji je inače prije više mjeseci zbog nezadovoljstva djelovanjem vlade u epidemiji covida-19 i njenom politikom istupio iz jedne od stranaka Janšine koalicije, prenosi Hina.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU