Nastavlja se suđenje Novaliću i drugima u aferi Respiratori

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan nastavka suđenja predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM.

Kako je najavljeno na prethodnom ročištu, 16. februara, danas bi Tužilaštvo trebalo da pozove pravobranioca Jakova Durića da se izjasni o eventualnom postavljanju imovinskopravnog zahtjeva.

Na prethodnom ročištu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine priložilo je veliki broj materijalnih dokaza među kojim i dva ugovora, jedan firme iz Srbije “Sinofarm”, a drugi firme iz Rijeke “Eksotrejd”, a na osnovu kojih je vidljivo da je kupovina respiratora “ACM 812 A” ugovarana po duplo manjim cijenama.

Među priloženim dokazima Tužilaštva je i mišljenje Federalnog pravobranilaštva koje je utvrdilo da raskid ugovora između Federalne uprave civilne zaštite i firme “Srebrena malina” nije moguć jer uplaćenih 10,5 miliona nije bilo obezbijeđeno, te nije postojala mogućnost da se novac vrati. Novac je uplaćen prije isporuke respiratora.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje će biti nastavljeno u 9.00 časova.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU