Nastavlja se suđenje Novaliću i drugima zbog sporne nabavke respiratora

Sud BiH zakazao je za danas nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Na ročištu u srijedu održano je unakrsno ispitivanje sudskog vještaka medicinske struke – anesteziologa prim. dr. Ismeta Suljevića, koji je ostao pri stavu od prethodnog svjedočenja da respiratori ACM812A nisu invazivni i da se ne mogu koristiti za intenzivnu njegu pacijenata zbog nedostatka PEEP ventila.

Saslušan je i svjedok optužbe Nedim Kereš, referent u špediterskoj firmi – DT Šped, koji je opisao proceduru u vezi s uslugama špedicije/posredovanja carinjenja, nakon što je kontingent od 80 respiratora dopremljen na sarajevski aerodrom u aprilu 2020. godine.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU