Nastavljeno uljepšavanje grada, nove fasade na sedam zgrada

Gradska uprava Zenica i ove godine sufinansira projekat poboljšanja energestke efikasnosti stambenih zgrada, a ova praksa počela je prije šest godina. Tako će i ove godine biti obnovljeno sedam fasada, zamijenjena četiri azbestna krova, te pet ravnih krovova.

Podsjetimo, princip učešća je da 60 posto troškova snosi Grad Zenica za fasade, preostali dio etažni vlasnici objekata kolektivnog stanovanja, dok u projektu zamjene krovova Grad učestvuje sa 50 posto.

Intencija Gradske uprave Zenica već šest godina zaredom, ističe gradonačelnik Fuad Kasumović, je promijeniti sliku grada, ali i unaprijediti energetsku efikasnost u zgrada.

“Otkako sam gradonačelnik, realiziramo ovaj projekat koji ima isključivo pozitivne reakcije javnosti. Na ovaj način uljepšavamo sliku grada, smanjujemo sivilo koje sam zatekao, ali i štedimo našim građanima struju. Namjera Gradske uprave Zenica je realizirati ovaj projekat dok ne promijenimo sve fasade, naravno, tamo gdje postoji volja stanara”, kaže gradonačelnik Kasumović.

Ističe kako bi volio da su građani, naročito oni koji žive u strogom centru Zenice, spremniji za ovaj projekt, a koji izaziva isključivo pozitivne reakcije, kako bi se uža jezgra grada potpuno osvježila.

“Voljeli bismo da su građani spremniji, pogotovo kada govorimo o zgradama u centru grada i na udarnim lokacijama pa da promijenimo izgled strogog centra Zenice. Ovo je lijep projekat kojim smo već sada osvježili grad, ali volio bih da se to nastavi i ubuduće. Također, namjera mi je da pomoću granta uvodimo masovno utopljavanje kuća i izmjenu kućnih ložišta”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

The post Nastavljeno uljepšavanje grada, nove fasade na sedam zgrada appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU