-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

NATO dužnosnici u Bruxellesu govore o stanju u BiH, Srbiji i Kosovu  

Posljednji je dan sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu kada će biti održan sastanak NATO skupine za nuklearno planiranje te sastanci na koje će biti pozvani predstavnici Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Iako je u fokusu razgovora uglavnom rat u Ukrajini, naoružanje, napredak i jačanje NATO-ove obrane, kao i povećanje zaštite kritične infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenje plinovoda, nezaobilazna tema i ovoga skupa bio je zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa.

Visoki NATO dužnosnik jučer je novinarima govorio o stanju na Kosovu naglasivši pri tomu kako je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO te kako više od 20 godina u toj regiji imaju značajnu ulogu u očuvanju mira.

– KFOR ili međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza na Kosovu djeluju od 1999. godine i imaju zadatak očuvanja reda, mira i stvaranja sigurnosti. Sigurnosno stanje na Kosovu značajno je poboljšano u posljednjih 20 godina. KFOR trenutno broji oko 3.700 vojnika, dok je 1999. godine brojao 50.000 vojnika. Uspjeli smo prilagoditi uvjete na terenu, a KFOR će se nastaviti prilagođavati tim uvjetima – rekao je visoki dužnosnik.

  Šta se događa dole u dubinama Jadrana?Nešto opako i jako loše

Ipak ističe kako je situacija na terenu još uvijek krhka te da od zapovjednika KFOR-a zavisi kada će reagirati ukoliko eventualno dođe do eskalacije tenzija.

Ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio kako stanje na Zapadnom Balkanu prate veoma pažljivo, dok pored KFOR-a na Kosovu, prisutnost na Balkanu ostvaruju kroz NATO sjedište u Sarajevu, a potporu pružaju i kroz misiju Althea u BiH.

Kako javlja izvještač Fene, danas će novinarima visoki NATO dužnosnik također govoriti o odnosu NATO-a s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Pored toga što su NATO snage prisutne u BiH, izvjesno je da je tema sigurnosnog stanja u našoj zemlji prisutna i u Bruxellesu. Više puta na aktualnom sastanku ministara obrane utvrđeno je kako su zapadni Balkan i BiH u fokusu NATO-а te kako postoji inicijativa za jačanje te suradnje.

Tijekom jučerašnjeg dana u Bruxellesu je boravio i ministar obrane BiH Sifet Podžić koji je sudjelovao na sastanku Kontakt grupe za obranu Ukrajine. Zasjedanje su predvodili predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, a pridružio im se ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov, te visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

  Oprez! Mokar i mjestimično klizav kolovoz

Inače, na ranije održanom samitu NATO-a u Madridu dogovoren je paket podrške Bosni i Hercegovini u obrani koji ima za cilj pomoći u izgradnji obrambenih kapaciteta i provedbu planova za modernizaciju. Tada su zemlje Zapadnog Balkana proglašene područjem od strateškog interesa za NATO.

(FENA) D. J.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU