3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Predstavljamo naslove koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

  ()

  Najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba predstavila je nove naslove koje je odabrala iz svoje ponude, a za koje navodi da “neće nikoga ostaviti ravnodušnim”.

  Tako je u ponudi knjiga “Kad je rock bio mlad – Priča s istočne strane (1956. – 1970.)” Siniše Škarice. Od Robićevog “Shake, Ratlle and Rolla” iz 1956., našeg prvog zabilježenog traga glazbe koju smo doživjeli poput signala iz druge galaksije, do 1970. i ulaska u desetljeće što će definitivno artikulirati domaći rock jezik najavljen Grupom 220 i Indexima te ovjeriti našu pripadnost planetarnoj rock zajednici: knjiga “Kad je rock bio mlad” pruža vam jedinstvenu mogućnost postati vlasnicima prvih 15 godina soundtracka iz vremena kad je rock bio mlad. Knjiga uključuje i foto album s više od 400 fotografija.

  Yanis Varoufakis se u knjizi “Ovaj svet može da bude bolji – Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji” poduhvatio teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj kćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. Ekonomske probleme i pojave i njihov uticaj na čovjeka objašnjava jednostavnim jezikom, a u objašnjenjima poseže i za klasicima naučne fantastike, kao što su Frankenštajn, Blejd raner, Zvjezdane staze ili Matriks. Ova knjiga biće jednako zanimljiva svima onima koje zanimaju odgovori na pitanja o tome otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svijetu, kako nastaju razorne finansijske krize i u kom pravcu treba razmišljati i djelati da bi se situacija promjenila nabolje.

  – Čitajući ovu knjigu, saznaćete zašto se može desiti da čovječanstvo na kraju istrijebi samo sebe, poput bezumnog virusa, i u čemu se sastoji nada da svijet može da bude bolji – navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

  Online knjižara Knjiga.ba preporučuje i djelo Dževada Karahasana “Noćno vijeće”. Karahasanova djela posljednjih su petnaestak godina doživjela mnogobrojna izdanja i dobila niz prestižnih međunarodnih nagrada. Međutim, Karahasan je bio i ostao snažno vezan za hrvatsku kulturnu sredinu: u Zagrebu je i doktorirao tezom o dramaturškim modelima u opusu Miroslava Krleže te objavio niz knjiga.

  Najnoviji roman situiran je u istočnu Bosnu, u gradić Foču, poznatu, uz ostalo, i po velikim zločinima koje su tamo počinili četnici nad muslimanima u toku Drugog svjetskog rata. Radnja romana događa se 1991., neposredno prije početka novog međunacionalnog sukoba u kojem će ponovo teško stradati fočanski Bošnjaci. Karahasanu je tuđa jeftina politizactja i površna pripovjedačka efektnost; stoga on ne prikazuje izravno taj sukob kao jednostavnu borbu Dobra i Zla, već preko glavnog lika Simona, podrijetlom Srbina, povratnika iz inozemstva, analizira stanje duhova u gradiću nad kojim se nadvija prijetnja tragičnog sukoba.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO