17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Naučnici uočili ogromnu ‘crnu rupu’

  Astronomi su otkrili “crnu rupu” u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak naučnici.

  LB-1 je 15.000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje i ima masu 70 puta veću od Sunca, prema magazinu Nature, prenosi Hina.

  Procjenjuje se da Mliječna staza sadrži 100 miliona zvjezdanih “crnih rupa”, no, LB-1 je dvostruko veća od onog što su naučnici mislili da je moguće, kazao je Liu Jifeng, profesor sa kineskog nacionalnog astronomskog opservatorija, koji je vodio istraživanje.

  “‘Crne rupe’ tolike mase ne bi trebale ni postojati u našoj galaksiji, prema većini sadašnjih modela evolucija zvijezda”, dodao je.

  Milion puta veće od Sunca
  Naučnici vjeruju da postoji dvije vrste “crnih rupa”.

  Češće su zvjezdane “crne rupe”, do 20 puta veće od Sunca, koje se formiraju kada se središte vrlo velike zvijezde uruši.

  Supermasivne “crne rupe” su najmanje milion puta veće od Sunca i njihovo je porijeklo nepoznato.

  Naučnici vjeruju da tipična zvijezda u Mliječnoj stazi odbacuje većinu plinova uz pomoć zvjezdanih vjetrova, sprečavajući pojavu “crne rupe” veličine LB-1, kaže Liu.

    Pet medalja za bh. inovatorke u Seulu

  “Sada će teoretičari morati odgovoriti na izazov i objasniti njen nastanak”, napisao je u saopćenju.

  LB-1 je otkrio međunarodni tim naučnika uz pomoć kineskog teleskopa Lamost.

  Gibanje ‘partnerske’ zvijezde
  Dodatni podaci sa dva najveća svjetska optička teleskopa u Španiji i SAD-u potvrdili su veličinu LB-1, koju su kineski naučnici opisali kao fantastičnu.

  Naučnici otkrivaju “crne rupe” uz pomoć zračenja koje emitiraju, no metoda ima ograničenja, jer se može primijeniti na malom broju sistema “crnih rupa” u kojima druge zvijezde kruže u blizini “crne rupe” i emitiraju zrake koje se mogu uočiti, smatra Liu.

  Umjesto toga, tim je otkrio LB-1 prateći kretanja “ogromnog broja zvijezda tokom dugog vremena” te je uspio otkriti LB-1 na temelju gibanja “partnerske” zvijezde, kaže Liu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU