Ne d’o Bog bit će k’o u ratu – Mrš Bošnjo u podmjeru, ubit će te Corona

Najgluplji ljudi su Bosanci i Hercegovci ali i oni koji inače žive u Balkanskom blatu (u prevodu: u okruženju).

Ne iznenađuje onda da je samo dan nakon prijavljenog slučaja čovjeka inficiranog Corona virusom u Italiji a potom i u Hrvatskoj konsekeventno – skoro promptno – i u BiH nastupila panika i groznica snabdijevanja. Podmjera odnosno manično-panično trčanje Bošnje u Bingo, Robot, Konzum i ostale markete da pokupuje sve što stigne jer „ne do Bog bit će ko u ratu“ eklatantan je i više nego dovoljan primjer da Bošnjo radije prima metar u dupe nego korisnu informaciju u glavu. 3 mjeseca nakon pojave Corona virusa broj zaraženih je 80 000 od čega je STOPA SMRTNOSTI svega 2%!

Piše: ŠEJN Husejnefendić // TIP.ba

Virolozi i epidemiolozi, autoriteti i stručnjaci iz ove oblasti izjavljuju da nema potrebe za panikom jer su mnogo opasnije bile dosad pomenute epidemije i mutacije postojećih virusa. Vakcine se već počinju primjenjivati i da je stvarno u pitanju pandemija i opasan virus sama Kina odakle je cijela priča krenula je 3 mjeseca nakon od svojih skoro MILIJARDU i 400 MILIONA stanovnika svega njih 77 000 prijavila od čega se većina oporavila. Za 3 mjeseca tako naseljena zemlja (ali i planeta!) bi bila desetkovana da je u pitanju ozbiljna prijetnja poput Ebole ili Marburga.

Dakle, I DA DOBIJETE CORONA virus, osim ako već nemate HIV ili preko 70 godina starosti, šanse da umrete su vam VEOMA MALE – matematički, logički, zdravstveno, naučno, u bilo kom smislu koji ima smisla da uzmete u razmatranje. Znači NEĆETE UMRIJETI od Corona virusa i da kojim slučajem dođe u vašu familiju ili ako i dođe imate šanse 1:50 (neko će reći nažalost). Međutim, Bošnjo je „najpametniji na svijetu“ (o čemu svjedoče svi oni brojni vicevi o Husi, Hasi, Muji, Fati…) pa će on „u podmjeru“ za svaki slučaj.

Trči tako Haso u podmjeru kupiti dvije metričke tone brašna i 3 palete ulja kad kiša pada dva dana neprestano (jer pobogu potop je pred vratima, nema veze što će mu skvasiti i tu količinu brašna, uznijet će Haso makar 5kg u ruci na krov kuće dok bude čekao čamac/helikopter)… Trči tako i njegov drug Huso u podmjeru kupiti tonu i po riže, konzervi, makarona kad pročita kako „nezapamćen val sibirske hladnoće stiže u januaru (!)“ a u nastavku teksta se navodi sasvim normalnih -11 od -14 stepeni za bh klimu i januar. E sad trče SVI jer ETO CORONE! Kad čuje Coronu to kod Bošnje izaziva jezu i strah veću nego pojava iblisa, šejtana i Karadžića zagrljenih skupa i on se već vidi ukopanog (iako gasul niko nije smio uraditi jer je on „fasovao“ Coronu) i kako mu malobrojni hrabri preostali članovi porodice „aminuju“ za grijehe i nepravdu koje im je učinio tokom života.

MEĐUTIM, nije svaki Bosnjo baš tako „pametan“ da ide u podmjeru samo za sebe. Imaju oni „pametniji“ koji planiraju obrnuti pare od Corone – kao u ratu. Nekom rat nekom brat a ovdje bi moglo biti „nekom Corona a meni milion od morona“. Kupuje se po 10-20 vreća brašna (neprovjerena ali ipak dostupna informacija) ODJEDNOM da bi se preprodavalo skuplje kasnije, iznajmljuju se kombiji da se može navući ulja, šećera, riže, makarona, konzervi, pitke vode pa da se omasti brk kad Corona nogom izbije ionako iz šarki ispala vrata na ulazu/izlazu iz Bosne i Hercegovine i počnu prve prijave zaraženih virusom. Ipak Bošnjo nije tako glup – naučio je nešto iz rata a to je pokušati zaraditi na općoj muci i jadu.

Apelirao bih na svoje sugrađane i ljude s kojima dijelim svoj skoro beskorisni bh pasoš da NE PODLIJEŽU JAVNOJ PANICI I MANIJI BESPOTREBNE KUPOVINE OGROMNIH KOLIČINA NAMIRNICA jer će time direktno uzrokovati još histerije, veće cijene hrane i mnogo negativnih psiholoških efekata po sebe i ostale ali znam da bi bio pucanj u prazno.

Neće Bošnjo (jer ne zna engleski a ni njemacki) iskoristiti Google pretragu i SAM shvatiti da niti je Corona virus toliko opasan niti da se zaraza toliko širi koliko brzo bi se širila da je stvarna pandemija u pitanju. Neće se iz predostrožnosti zaštititi maskom za lice i ojačati imunitet što bi – bila Corona ili obična gripa u pitanju – svakako morao raditi….neće, ali hoće umjesto jednih istovremeno gurati dvoja velika kolica kroz najbliži supermarket doprinoseći histeriji, panici i potrošačko-retardiranoj maniji jer, jbga, on je malo pametniji.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU