Nekoliko savjeta kako da prekratite vrijeme

Sredite kuću

Sređivanje kuće ne odnosi se samo na brisanje prašine, već, recimo, možete promijeniti raspored u dnevnoj sobi, dodati ukrase i na taj način dati toplinu kutku u kojem provodite najviše vremena. Često se kaže da je nered u našoj kući odraz naših misli, zato je vrijeme da počistite ono što ne stižete u toku sedmice i kada sve završite, sjednete i uživate gledajući šta ste postigli.

Čitajte knjigu

Istraživanja pokazuju da čitanje može poboljšati naše pamćenje, empatiju i učiniti nas svestranijim, ali i pozitivnijim. Ova aktivnost je važna za naš mozak jer jača postojeće neuronske puteve, a time pospješuje stvaranje novih sinapsi pomažući mozgu da ostane aktivan.

Zato obrišite prašinu sa svoje omiljene knjige i pročitajte je od korice do korice. Mnogi ljudi nisu ljubitelji čitanja knjiga, iako danas svako može pronaći literaturu po svom ukusu. Ako baš ne želite da čitate knjige od 350 stranica, kupite omiljeni časopis ili neki magazin koji je usko specijalizovan za oblast koja vam je interesantna. Tako ćete ubiti dosadu i naučiti nešto novo.

Posvetite se bašti ili gajenju sobnih biljaka

Održavanje biljaka zaista jeste umjetnost, te može odmoriti vaš um, a uživaćete i kada vidite kako napreduju iz dana u dan. Samim time će ove biljke terasu, dnevnu sobu ili baštu učiniti lijepom tako da možete uživati gledajući ih dok ispijate jutarnju kafu.

Ovo je jedan od najproduktivnijih načina ulaganja u sebe i svijet oko sebe, zato što ćete izoštriti svoje vještine brige o drugima, a istovremeno ćete uživati u enterijeru.

Počnite da učite novi jezik

U danima kada osjećate dosadu, možete npr. savladati osnovne lekcije stranog jezika. Malo-pomalo, približavaćete se ozbiljnijem znanju jezika i moći ćete sutra da ovladate njime.

Učenje novog jezika je možda i najbolji način da se izliječi dosada, zabavno je i odmah se vidi pomak, a uz to može biti i zabavno ukoliko učite sa nekim od bliskih ljudi.

Idite u šetnju

Šetnja na otvorenom je aktivnost koja će vam razbistriti misli i razgibati tijelo. Ako u neposrednoj blizini imate park, šumu, obalu rijeke, izađite, prošetajte, otiđite u prirodu i razmrdajte se. To će odagnati dosadu, a uz to ćete učiniti uslugu svom organizmu. Šetnja djeluje pozitivno protiv stresa, podstiče rad svih unutrašnjih organa i ima blagotvorno dejstvo na um i tijelo.

Ispecite neki kolač ili pecivo

Iskušajte svoje kulinarske sposobnosti tako što ćete isprobati neke nove recepte koje ste pronašli na internetu ili napravite neki kolač po starom, omiljenom receptu. Tako ćete obradovati svoja čula i zaposliti ruke, a i vrijeme će vam brže proći.

Ne morate se ograničavati samo na slatkiše, već ispecite pitu, hljeb, skuvajte ručak za sutra, napravite domaći sladoled.

Presložite ormare

Dosadno vam je, ali kada otvorite ormar zatrpa vas garderoba i imate utisak da je ormar pretrpan nepotrebnim stvarima? U tom slučaju, a kada se dosađujete, sortirajte stvari u vašem ormaru. Vjerovatno imate odjeću koja vam je neodgovarajuća, mala ili velika, a kojoj bi se neko od prijatelja ili poznanika obradovao. Odnesite višak stvari u Crveni krst, a one koje nosite složite tako da su vam nadohvat ruke. Više nećete morati doći u situaciju kada bjesomučno kopate po garderobi u uzaludnoj potrazi za komadom odjeće koji želite da obučete, a kojeg u tom trenutku nema ni na vidiku.

Napravite plan za sljedeću sedmicu

To što trenutno imate malo obaveza ne znači da vas u narednim danima neće sačekati brdo neriješenih stvari. Zato se usredsredite na budućnost i rasporedite svoje obaveze u narednih sedam dana. Ako ispratite plan aktivnosti, time ćete izbjeći stres i imaćete mnogo više vremena za sebe i svoje voljene.

BONUS VIDEO: 

Nekoliko savjeta kako da prekratite vrijeme appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU