Neno Murić klubove zamijenio planinama: Boravak u prirodi mi donosi unutarnji mir

Posljednjih godina Neno Murić praktikuje aktivan odmor u obilasku prirodnih ljepota naše zemlje.

Planinarenje je postalo njegov omiljeni hobi zahvaljujući kojem “puni baterije” nakon čestih i napornih putovanja i nastupa. Osim brojnih dobrobiti za zdravlje, na ovim druženjima u prirodi pjevač je stekao i veliki broj prijatelja.

– Kaže se upoznaj zemlju da bi je više volio. I to intenzivno radim posljednje tri godine. U 2017. godini rodila se velika ljubav prema planinarenju i od tada koristim svaku priliku da prošetam do obližnjih planina i vrhova. Sarajevo je okruženo velikim brojem izletišta, ali često nismo svjesni njihovih ljepota i prednosti. Prelijepi krajolici, bez puno uspona, kroz šumu i prekrasnu prirodu. Skakavac, Crepoljsko, Trebević, Vrelo Miljacke, Ravna Planina, Igman, Visočica, Bjelašnica, vrhovi Hranisave i Obalja… Sve ovo jedan običan rekreativac može prepješačiti. Nigdje niko ne žuri, odmorimo kada osjetimo da smo umorni, nešto pojedemo i popijemo i onda nastavimo hodati – govori Murić.

neno murić klubove zamijenio planinama: boravak u prirodi mi donosi unutarnji mir
neno murić klubove zamijenio planinama: boravak u prirodi mi donosi unutarnji mir

Šetnje u prirodi su veoma korisne i Neno svima preporučuje da barem jednom mjesečno sa svojim najbližim posjete neku od planina.

– Stručnjaci kažu da nakon šetnje u prirodi tijelo počinje da luči serotonin i endorfin, hormone sreće i na taj način nam u velikoj mjeri umanjuje stres. Hodanjem obnavljamo energiju, jačamo rad srca i poboljšavamo imunitet. Također, boravak u prirodi izvrsna je terapija u liječenju anksioznih poremećaja. U Sarajevu postoji nekoliko vodiča koji dva puta sedmično organizuju planinarske šetnje. Svima bih preporučio da nađu vremena i volje za ovaj vid rekreacije. Ljubitelji prirode i planinarenja su pozitivni i dobri ljudi od kojih se može mnogo naučiti. Sretan sam što sam “otkrio” prirodu, jer boravak u njoj donosi mi unutarnji mir – zadovoljan je Neno.

Ovaj majstor klupske zabave posljednjih dana sa svojim bendom uvježbava repertoar i s nestrpljenjem čeka da nakon višemjesečne pauze zbog koronavirusa počne sa nastupima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU