22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Neophodan jedinstven pristup evidentiranju slučajeva kršenja novinarskih prava

   Medijskoj zajednici, kao i institucijama vlasti, neophodna je jedinstvena metodologija za evidentiranje i praćenje napada na novinare, kao i svih drugih oblika ugrožavanja sigurnosti medijskih djelatnika.

  Istaknuto je to na današnjem skupu u Sarajevu o temi “Mapiranje medijskih sloboda i kršenja novinarskih prava” koju je organiziralo Udruženje BH novinari s fokusom na pravnu i pravosudnu zaštitu novinarskih prava i sloboda, uključujući i razvijanje državnih mehanizama za praćenje slobode medija u BiH.

  Kako je rečeno, to strukovno novinarsko udruženje imalo je namjeru razviti dugoročni  mehanizam evidentiranja, praćenja i izvještavanja o napadima na novinare sa setom indikatora koji će osigurati kontinuirano praćenje napretka u toj oblasti, kao i vršiti legitiman pritisak na pravosudne i državne institucije da odgovornije i efikasnije procesuiraju sve slučajeve kršenja medijskih sloboda.

  Također, metodologija će omogućiti analizu solidarne i pravne podrške žrtvama napada civilnog društva, nezavisnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija odgovornih za praćenje medijskih sloboda, saopćili su BH novinari.

  Koordinatorica Linije za pomoć novinarima Una Telegrafčić izrazila je potrebu da novinari kojima se krše ljudska prava, kao i predstavnici pravosuđa i institucija vlasti zajedno rade na ovoj metodologiji kako bi imali jedinstven pristup evidentiranju slučajeva kršenja novinarskih prava.

  Šefica Odsjeka za informatičko-tehničku podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Sanja Škuletić Malagić smatra da se novinari suočavaju s nizom problema i da je poštivanje njihovih prava na najnižem nivou.

  – Država ne raspolaže mehanizmima za evidenciju slučajeva kršenja prava novinara, tako da ni od onih 24 posto predmeta koji se riješe u korist novinara nismo u mogućnosti evidentirati koji su to predmeti – kaže Škuletić Malagić.

  BH novinari posjeduju bazu podataka, ali se vrlo često dešava da se podaci, koje posjeduju BH novinari i druge nevladine organizacije ili pravosudne institucije, policija i državne institucije veoma razlikuju zbog drugačijeg kategorisanja slučajeva napada.

  Generalna tajnica BH novinara Borka Rudić istaknula je da je jedinstvena baza podataka o napadima na novinare kao osnova za unapređenje zakonskog okvira i rada institucija odgovornih za zaštitu sloboda i prava novinara u BiH.

  – Da bismo imali jedinstvenu evidenciju i bazu podataka, neophodna je izrada metodologije koja će biti prihvaćena od svih aktera na polju zaštite novinara kao i kreiranje sistema razmjene informacija i zajedničkih akcija – smatra Rudić.

  Sudionici debate su podržali inicijativu da se tokom sudskih postupaka protiv napadača na novinare primjenjuju strožje kazne, predviđene postojećim krivičnim zakonima, prema napadačima i osobama koje ugrožavaju sigurnost novinara jer se u ovakvim krivičnim djelima radi i o povredi sloboda i ljudskih prava.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA