-2.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Neophodno hitno usvajanje Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu

  Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović sastao se danas u Domu sindikata sa predsjednikom Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Mahirom Semićem.

  Razgovarano je o problemima s kojima se svakodnevno u svom radu suočavaju radnici u građevinarstvu. Posebno je istaknut problem rada na visokim temperaturama i izostanak odgovarajućih mjera za zaštitu radnika u tim uslovima.

  - Oglašavanje -

  Usaglašeno je da je neophodno usvajanje Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu kojim će se, prije svega,osigurati adekvatna zaštita radnika. Donošenje tog zakona će, svakako, olakšati i rad poslodavcima, ali i biti od koristi za cijelu državu.

  Mora se uraditi sve kako bi se značajno smanjio broj nesreća na radu, ali i smrtnih slučajeva nastalih kao posljedica nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja.

  Učesnici sastanka pozivaju Federalno ministratvo rada i socijalne politike, te Vladu Federacije BiH da sve buduće aktivnosti koje se direktno i indirektno tiču pitanja radnika, njihovog ekonomsko-socijalnog statusa i radno-pravnog položaja realizuju u koordinaciji i uz konsenzus sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Savez je, zajedno sa Sindikatom građevinarstva i IGM BiH spreman dati puni doprinos u tim aktivnostima.

  Na kraju, kolega Semić je još jednom istakao važnost jedinstva Saveza samostalnih sindikata BiH i iskazao opredijeljenost granskog sindikata na čijem je čelu za jačanje SSSBiH, kao jedinstvene krovne sindikalne organizacije.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO