32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Nepristupačan i miniran teren otežavaju gašenje nekoliko požara u FBiH

  U Općini Foča u Federaciji BiH 27. oktobra, u selu Drugovići izbio je požar koji je još aktivan. Pregledom požarišta u toku prethodnog dana vidljivo je da požar ne ugrožava stambene objekte u tom selu. Požar se i dalje širi na lokalitete obrasle hrastovom šumom iznad sela.

  Primjećeno je dalje širenje požara prema području iznad sela Zubovići i Cerove Ravni, prostor grada Goražda. Radi se o vrlo nepristupačnom terenu, tako da je veoma teško pristupiti gašenju tog požara, saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite.

  U Općini Jajce jučer su juče tokom dana lokalizovan požar na potezu između Biokovina i Šibenice. Pošto je teren miniran sa južne strane Huma nemoguće je pristupiti gašenju opožarene površine. Tokom noći osmatrači su čuli i dvije eksplozije NUS-a. Ukupno opožarena površina je oko dva km2. Požar ne ugrožava naseljena mjesta. Vatrogasna jedinica Jajce su tokom jučerašnjeg dana u dva navrata obilazili lokacije koje su zahvaćene požarom u reonu Huma.

  U Općini Konjic aktivan je šumski požar prema selu Džepi, ima tendenciju širenja, ali nema ugroženog stanovništva.

  Jučer od 13.39 sati, aktivan je požar iznad sela Ljesovina, koji se širi prema planini Bitovinja.

  U Općini Trnovo u toku jučerašnjeg dana od ranih jutarnjih sati pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, Općinske službe civilne zaštite Trnovo, Službe za zaštitu od požara u šumama (koja je formirana u KJP „Sarajevo-šume“) i DVD Trnvo, bili su angažovani na gašenju požara na lokalitetu Treskavice u rejonu Kukovi, Paleža, Jablan dola i Crvenih stijena u blizini Crnog jezera.

  Usljed vjetra došlo je do širenja požara, čije gašenje je bilo otežano zbog nepristupačnog i miniranog terena. Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je Zahtjev za angažovanje helikoptera OS BiH, prema Standardnim operativnim procedurama, koji je zaprimljen, međutim, nije realizovan zbog kratkoće dana.

  Prema dobivenim informacijama od Općinske službe civilne zaštite Trnovo, požar je i jutros aktivan, a zbog vremena koje se očekuju u toku dana, postoji opasnost od intezivnijeg širenja požara.

  Zahtjev za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara bi trebao biti realizovan u toku dana.

  Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manjie i jednu veću intervenciju.

  Veću intervenciju su imali dana, 28. oktobra u 19:46 sati na području Lokvi, rejon Pratača, Općina Hadžići, gdje je došlo do šumskog požara. U gašenju požara učestvovalo je 11 vatrogasaca Vatrogasnog društvo Tarčin sa jednim vatrogasnom vozilom i tri pripadnika Službe za zaštitu od požara.

  Veći dio požara je stavljen pod kontrolu, izuzev nepristupačnih dijelova. Akcija gašenja požara je završena u 2.52 sata. U toku dana navedeni požar će nadgledati pripadnici Službe za zaštitu od požara u šumama.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU