Nešić: Formiran tim koji će pregovarati o potpisivanju sporazuma o saradnji s Frontexom

Sastanak predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i nadležnih sigurnosnih agencija na kojem je formiran pregovarački tim koji će u narednom periodu pregovarati o potpisivanju sporazuma o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), održan je danas u Sarajevu.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je na pres-konferenciji nakon sastanka kazao da su konstituisali tim za pregovore i izabrali rukovodstvo pregovaračkog tima.

– Naš prijedlog je da na čelu pregovaračkog tima bude direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i da dva zamjenika budu, pomoćnik ministra sigurnosti Ermin Pešto i savjetnik u kabinetu ministra sigurnosti Ljuban Panić. Nakon što smo u ovoj godini uspostavili operativnu saradnju s Europolom, ovo je drugi značajan zadatak koji želimo završiti u ovoj godini – naveo je Nešić.

Dodao je da su dobijanjem statusa kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji, u Ministarstvo sigurnosti za svoj cilj stavili da budu predvodnik tog procesa, odnosno da budu “lokomotiva evropskog puta BiH“.

Kada su u pitanju budući pregovori, Nešić kaže da smo dobili tipski sporazum i pred pregovaračkim timom je izazov da se uvrste sve specifičnosti koje BiH ima, poštujući ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum.

Dodao je da tu, prije svega, misli na strukturu raspoređivanja snaga Frontex-a.

– Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH, nama je važno da pored Granične policije, uz pripadnike Frontex-a budu i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova. Druga stvar je pitanje imuniteta. Za nas je prihvatljivo da imunitet pripadnici Frontex-a imaju tokom obavljanja svojih dužnosti. Treća stvar je pitanje našeg suvereniteta. Insistirat ćemo na tome da pripadnici Frontex-a ne mogu preduzimati nikakve akcije bez iskazivanja naše potrebe za tim, odnosno oni moraju postupati u skladu sa našim iskazanim potrebama i zadacima naših nadležnih policijskih tijela – pojasnio je Nešić.

Napomenuo je da Ministarstvo sigurnosti BiH aktivno radi na poboljšanju međunarodne saradnje i jačanju kapaciteta sigurnosnih agencija BiH.

– Na taj način unapređujemo sigurnost svih građana u našoj zemlji, a zajednički doprinosimo kolektivnoj evropskoj sigurnosti. Cilj i želja BiH jeste da bude dio evropske kolektivne sigurnosti i taj zadatak uspješno ispunjavamo – kazao je Nešić.

Izrazio je nadu da će prijedlog koji je danas usvojen o sastavu pregovaračkog tima i rukovodstva i okvira za pregovore dobiti saglasnost Vijeća ministara BiH.

– U narednim danima, predloženi pregovarački tim sa predloženim rukovodećim kadrom tog tima i predloženim okvirom uputit ću na usvajanje u Vijeće ministara BiH – naveo je.

Nešić očekuje da bi sporazum trebao biti potpisan prije kraja ove godine.

Na novinarsko pitanje kakvo je trenutno stanje u vezi s migrantskom krizom, Nešić je odgovorio da je stanje stabilno stanje te da naše službe odgovaraju na sve postavljene zadatke.

Upitan u vezi s nedovoljnim brojem pripadnika Granične policije BiH, Nešić je kazao da je upoznat s tim problemom nedostatka aktivnog sastava te da Ministarstvo sigurnosti radi sve što je u okviru njegovih nadležnosti.

-Raspisan je novi konkurs i na taj način očekujemo popunjavanje. Nakon što završimo taj konkurs, očekujem da ćemo ići u novi konkurs. Očekujem da, na neki način, vrlo brzo riješimo pitanje popunjenosti Granične policije, ali isto tako smatram da ćemo i dalje da se nastavljamo oslanjati na druge sigurnosne agencije kao što su SIPA, Koordinacija, MUPRS, MUP Federacije BiH. U svakom slučaju, bitno je da održimo nivo sigurnosti na sadašnji nivo – zaključio je ministar Nešić.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU