Nihad Uk: “Nisam imao pritiske, da sam vodio procese ranije bih podnio ostavku kada su počele trakavice”

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk jutros je podnio ostavku na tu funkciju.

Ovim je i zvanično krenuo proces rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, koja bi trebala biti okončana u narednih mjesec dana.

Uk je povodom ostavke danas održao konferenciju za štampu.

On je na samom početku rekao da će sutra biti kolegij na kojem će se zakazati sjednica gdje će se razmatrati odluka, odnosno ostavka premijera.

Uk će, potom kao mandatar dostaviti prijedlog za sastav nove vlade i dodao je kako se nada da će sve biti u skladu sa procedurom, ali bez nekih neplaniranih odugovlačenja.

Također, Uk kaže da su ostali još neki detalji oko sastava nove vlade, međutim, danas nije htio govoriti o imenima jer, kako kaže, ne bi želio da troši imena.

On naglašava da po pitanju ostavke na njega niko nije vršio pritisak. Međutim, da je mogao, ostavku bi podnio i ranije.

Da sam se ja vodio procesima, da sam mogao, dao bih ostavku i prije dva mjeseca kada su i počele trakavice u vladi. Nije bilo pritisaka, ja da sam se pitao ovaj proces bi mnogo prije okončao“, istakao je Uk i dodao:

Suština ove vlade jeste to što je u suštini dobro funkcionisala. Kažem suštinski, jer je uvijek bilo malih trzavica. Rekonstrukcija je došla zbog gubitka većine, izgubili smo podršku od Stranke za BiH i stvorila se većina koja želi promjene na ministarskim pozicijama.

Sada postoji nova skupštinska većina i radi se o jednom demokratskom procesu gdje jedna vlada izgubi podršku. Ja sam zato i podnio ostavku kako ne bismo došli u poziciju da diskutujemo o tome ko podržava, ko ne podržava sadašnji saziv i slično“.

The post Nihad Uk: “Nisam imao pritiske, da sam vodio procese ranije bih podnio ostavku kada su počele trakavice” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU