NIŠTA OD DOGOVORA: Holivudski štrajk glumaca se nastavlja i nakon 100 dana

Štrajk glumaca u Holivudu traje već 100 dana dok glumci izražavaju zabrinutost zbog finansijskih poteškoća i nadu da će postići dobar dogovor s producentskim studijima nakon neuspjšnih pregovora.

Na protestnoj liniji ispred Netflixa u petak glumci u štrajku bili su zahvalni na prijedlogu holivudskih glumaca s A-liste poput Džordž Klunija (Georgea Clooneyja) da daju 150 miliona dolara sindikatu SAG-AFTRA tokom tri godine kako bi pomogli u prekidu štrajka.

– To pokazuje da obraćaju pažnju i pokazuje da imamo utjecaja jer glumci s A-liste ne mogu funkcionirati bez B i C-listera ispod njih koji omogućuju ostatak showa – rekao je Ričard Spigt (Richard Speight) (54). “Zadovoljstvo mi je što su uključeni, što su emocionalno posvećeni i čak spremni financijski podržati ono što se događa.”

Vincenza Blank (36), koja je i glumica i spisateljica, rekla je da je solidarnost u radu impresivna, ali da je financijski teret težak napomenuvši: “Morala sam poduzeti financijske korake koje inače ne radim kako bih pokrila troškove.”

Štrajk je poremetio produkciju filmova i televizije ostavivši hiljade članova ekipe bez posla, kao i glumce. Scenaristi za film i televiziju Holivuda ratificirali su novi trogodišnji ugovor ranije ovog mjeseca okončavši svoj 148-dnevni prekid rada.

No pregovori između studija i glumačkog sindikata propali su prošle sedmice jer su se sukobili oko prihoda od streaminga i upotrebe umjetne inteligencije. Nekoliko glumaca izrazilo je nadu da će sindikat postići dogovor kakav glumci zaslužuju i koji im pomaže pokriti visoke troškove života u mjestu poput Los Anđelesa, prenosi Index.hr.

– Osjećaj je da ćemo ostati jaki, da ćemo nastaviti – rekao je Kevin Grosman (Grossman) dodavši: “Sigurno ne osjećam da bismo trebali stati. Ako stigneš ovako daleko, trebaš nastaviti.”

The post NIŠTA OD DOGOVORA: Holivudski štrajk glumaca se nastavlja i nakon 100 dana appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU