Niz reakcija nakon napada na kuću Irfana Čengića

Demokratska fronta Sarajevo najoštrije je osudila napade na načelnika Irfana Čengića i vijećnika Vedada Deljkovića i njihove porodice, a koji su, navedneo je u saopćenju, očigledno sistemski organizovani sa ciljem zaustavljanja pozitivnih procesa koji su pokrenuti u opštini Stari Grad. “Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju na ove vrlo ozbiljne napade na porodice Čengića i Deljkovića, i pronađu odgovorne. Država mora pokazati da je jača od kriminalnih grupa, i da se nijedan pozitivan proces ne može zaustaviti prijetnjama i bacanjem bombi. Mafija ne može, i ne smije, upravljati nijednom općinom, kako je to možda mogla u opštini Stari Grad u proteklom mandatu koji je završio hapšenjem načelnika opštine. Čengić i Deljković imaju našu punu podršku da nastave sa zahtjevnim, i očigledno opasnim, poslom vraćanja opštine u ruke građana, iz ruku kriminalnih grupa”, saopćeno je iz sarajevskog DF-a.

Povodom bačene bombe na kuću Irfana Čengića, načelnika Općine Stari Grad, reagovala je Naša stranka. „Očekujemo da istražni organi u najskorije vrijeme rasvijetle slučaj napada na Irfana Čengića. Svako na koga se vrši kriminalni pritisak ima našu punu podršku. Sarajevo je grad u kojem samo građani na izborima mogu suditi o političarima, to nikad neće biti kriminalci. Vjerujemo da načelnika Čengića ovaj napad neće pokolebati u radu“, navedeno je u reakciji Naše stranke.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije je osudila jutrošnji bombaški napad na kuću načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića. „Ovakvi napadi su pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa u ovoj općini, koje je načelnik u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo, a sve u interesu građana ove općine. U ovom, ali i u mnogim drugim slučajevima, nadležne institucije moraju pokazati snagu i otkriti počinioce, kako se ovakvi slučajevi više ne bi dešavali. Kriminalne grupacije ne smiju upravljati procesima u ovoj općini, kao što je to bio slučaj u ranijem periodu vođenja ove općine“, saopćio je SDP BiH.

Kantonalno vijeće Stranke za BIH Sarajevo najoštrije je osudilo napad na načelnika Opštine Stari Grad Irfana Čengića. „Sada imamo u samo par dana upotrebu eksplozivnih naprava i postavlja se pitanje kako dalje. Da li je sve izmaklo kontroli i da li sve dolazi na naplatu, a nakon što su nas nadležni bombardovali sa svojim stavom da je sigurnost u KS nikad bolja. Stranka za BiH javno traži da nadležna policijska tijela i tužilaštva napokon pokrenu hitne aktivnosti na razotkrivanju svih političara koji su registrovani u SKY aplikaciji, jer će se time vidjeti ko se sa kim razračunava u KS i da li politika stoji iza bombaša“, navedeno je u saopćenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović pružio je podršku načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Irfanu Čengiću nakon što je bačena eksplozivna naprava na njegovu kuću i pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj kriminalni akt. „Najoštrije osuđujem ovaj kriminalni akt. Nedopustiv je svaki vid pritiska ili napada na bilo kojeg građanina, uključujući i izabrane dužnosnike i članove njihovih porodica. Ovakav vid nasilja, između ostalog, predstavlja brutalan pokušaj zastrašivanja načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića. Pravo na slobodno političko djelovanje je jedan od temelja svake demokratije i mora se garantovati izabranim predstavnicima građana Bosne i Hercegovine. Pozivam nadležne organe da preduzmu sve zakonom propisane mjere da što prije rasvijetle ovaj gnusni čin, pronađu i sankcionišu počinitelje“, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU