Njemačka se sjetila Sophie Scholl, ikone otpora fašizmu – TNTPortal

Njemačka je danas obilježila sto godina od rođenja Sophie Scholl, ikone otpora fašizmu, koja je kao studentica bila članica tajnog udruženja “Bijela ruža”, koje se nenasilnim sredstvima borilo protiv nacističkog režima. Ona i još nekoliko članova udruženja su uhapšeni 1943. godine dok su bacali antiratne letke sa kritikom režima Adolfa Hitlera sa balkona na Univerzitetu u Munchenu.

Sophie i njen brat Hans su četiri dana kasnije pogubljeni jer su odbili da se izvine.

Putin na vojnoj paradi čestitao Dan pobjede nad fašizmom
Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas državljanima te zemlje Dan pobjede nad fašizmom na početku tradicionalne vojne parade u Moskvi. Predsjednik Rusije je rekao da je pobjeda od kolosalnog značaja. “Uvijek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobjedu nad nacizmom ostvario sovjetski…
O Sophie Scholl, njenom bratu i drugim članovima tajnog udruženja koji su se suprotstavili strahotama nacional-socijalističke ideologije uči se u njemačkim školama, a obrađeni su i u njemačkim filmovima i pozorišnim komadima.

Danas je u Munchenu na desetine mladih učestvovalo u pozorišnom performansu o njenom životu, koji je izveden na otvorenom zbog restrikcija uvedenih zbog koronavirusa.

Nedavni pokušaji demonstranata protiv antipandemijskih mjera u Njemačkoj da sebe porede sa žrtvama nacizma, ističući da se osjećaju kao Sophie Scholl, izazvali su sablažnjavanje, kao i osude političara i organizacija koje predstavljaju preživjele holokausta, uključujući Međunarodni komitet za Aušvic.

Guverner Bavarske Markus Soder odao je počast Sophie Scholl u petak, ističući da je ona u 21. godini bila spremna da “žrtvuje svoj život za slobodu, za svoj stav i za svoju savjest”.

federalna.ba/BetaIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU